VIDEO // PAS Chișinău a depus un denunț la Procuratura Generală împotriva primarului Ion Ceban pentru abuz de putere

Dumitru Ivanov și Stoian Sergiu, vicepreședinții fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), au depus un denunț la Procuratura Generală, cu privire la depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz de putere prin contractarea contractelor de împrumut fără aprobarea Consiliului Municipal Chișinău.

Potrivit reprezentanților PAS, în perioada 2021 – 2023, Ion Ceban, primar general, ar fi încheiat cu mai multe bănci comerciale din Republica Moldova credite de împrumut în valoare totală de aproximativ 735 milioane lei, inclusiv:

  • în 2021, la 5 și 27 mai, au fost contractate două credite de câte 175 milioane lei, în sumă totală de 350 milioane lei;
  • în 2022, la 23 august, a fost contractat un credit de 115 milioane lei;
  • în 2023, la 5 octombrie și 20 decembrie, au fost contractate alte două credite de 150 milioane lei și, respectiv, 120 milioane lei.

”Toate aceste credite au fost contractate ilegal, încălcând legea 419, art. 46. Nici unul dintre aceste credite nu are la bază decizia CMC, consilierii nefiind informați despre scopul, valoarea creditului, perioada de rambursare etc. Toate acestea au apărut post-factum, după creditarea lor. La momentul contractării, băncile au fost induse în eroare de către Primăria Chișinău, prezentându-li-se doar decizia cu privire la aprobarea bugetului anului corespunzător, care nu poate înlocui o decizie a consiliului cu privire la împrumuturi.

Există bănuiala rezonabilă că primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a săvârșit acțiuni care depășesc în mod vădit limitele drepturilor și atribuțiilor acordate prin lege, prin semnarea contractelor de împrumut cu mai multe bănci comerciale din Republica Moldova. Fracțiunea PAS din CMC a depus astăzi un denunț prin care solicită Procuraturii Generale următoarele:

  • Procuratura Generală să atragă la răspundere contravențională și penală pentru abuz de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu pe funcționarii publici și de demnitate publică din cadrul Primăriei Chișinău care au participat la comiterea abuzurilor enumerate mai sus;
  • Dacă se va dovedi că aceste acțiuni au loc ca urmare a comportamentului corupt al funcționarilor, tragerea lor la răspundere pentru fapte de corupție.

Fracțiunea PAS este alarmată de încălcările și ilegalitățile care abundă în gestionarea Chișinăului de către Ion Ceban și anunță că va denunța fiecare ilegalitate comisă de Ion Ceban până se va face dreptate chișinăuienilor.

Amintim că în primul său mandat, primarul municipiului Chișinău a împrumutat 1,5 miliarde lei, îndatorarea Chișinăului crescând de la 10% din veniturile proprii în 2019, la 25% în 2024. Astăzi, Primăria Chișinău trebuie să întoarcă o pătrime din veniturile proprii pe credite, ceea ce înseamnă că o pătrime din venituri nu vor fi investite în infrastructură, ci în împrumuturi”, este declarația reprezentanților PAS.

Primarul general nu a comentat acuzațiile.

Total
0
Shares
Total
0
Share