VIDEO // Percheziții în 28 de locații, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Sunt vizate 13 persoane

Ofițerii Direcției integritate și supraveghere și ofițerii Departamentului antifraudă și conformare al Serviciului Vamal, în conlucrare cu subdiviziunea SPIA din cadrul MAI și sub conducerea PCCOCS, astăzi, 04 iulie 2023, au descins cu percheziții în 28 de locații, într-un dosar penal pornit pe fapta contrabandă cu țigări, în care sunt vizate 13 persoane.

Urmărirea penală a fost pornită urmare a schimbului de informații cu autoritățile din România, care în data de 13.03.2021 și 24.04.2021, au efectuat percheziții în interiorul unor hale de pe teritoriul României, unde au fost găsite și ridicate 1 760 baxuri (879 795 de pachete) cu țigări de contrabandă din Republica Moldova, în valoare de peste 2 000 000 de euro.

În cadrul investigațiilor desfășurate în Republica Moldova, oamenii legii au examinat acțiunile și inacțiunile vameșilor implicați în perfectarea mijloacelor de transport presupus antrenate în transportul ilicit de țigarete peste frontieră prin postul vamal Sculeni, în perioada septembrie 2020 – 24 aprilie 2021 (inclusiv), precum și stabilirea factorilor ce au influențat deciziile acestora.

În urma măsurilor speciale de investigații efectuate a fost depistat un grup criminal organizat, cu roluri și ierarhii prestabilite, având scopul pregătirii și trecerii ulterioare a țigaretelor de diferite mărci peste frontieră.

Grupul era constituit din 13 persoane, dintre care 6 persoane fizice, 5 funcționari vamali, un polițist de frontieră și un fost vameș.

Acțiunile procesual-penale continuă, iar persoanele bănuite sunt cercetate în libertate, cu garantarea prezumției nevinovăției, potrivit legii.

Urmare a avansării investigațiilor pe dosar, autoritatea de investigație va face publice informații de impact social major, cu asigurarea drepturilor părților.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share