(Video) Peste două milioane de cetăţeni moldoveni au călătorit liber în țările UE în ultimii 5 ani

O companie aeriană lansează curse noi din Moldova spre Europa, wizz aie, aeroport chisinau, 
În perioada 2014-2019, peste două milioane de cetăţeni moldoveni au beneficiat de dreptul la libera circulaţie în spaţiul european, înregistrând peste 6 milioane de traversări a frontierei de stat. Republica Moldova a fost prima țară a Parteneriatului Estic care a obținut regimul fără vize cu Uniunea Europeană.
Pe parcursul celor cinci ani autoritățile moldovenești au asigurat îndeplinirea cerinţelor de referinţă care stau la baza liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană şi buna funcţionare a acestuia, continuând să implementeze reformele aferente domeniilor cheie.
 
La rândul său, MAEIE a asigurat informarea constantă a cetăţenilor privind drepturile şi obligaţiile care reies din regimul de călătorii fără vize în spaţiul Schengen, inclusiv privind regulile de intrare şi de şedere pe teritoriul statelor UE, realizând Ghidului de călătorii în spaţiul European şi diverse campanii informative. Posibilitatea de a călători fără vize fiind deschisă pentru toți deținătorii de pașapoarte valabile cu date biometrice, inclusiv din regiunea transnistreană.
 
Potrivit Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex), s-au înregistrat aproximativ 0,3% cazuri de refuzuri de intrare și 0,5%de cazuri de ședere iregulară. Respectiv, cetățenii moldoveni dau dovadă de o atitudine responsabilă față de libertatea de mişcare în spaţiul european.
 
Regimul fără vize a facilitat contactele între oamenii de afaceri, a oferit cetăţenilor moldoveni posibilitatea de a participa la diverse programe de perfecţionare profesională, conferinţe şi sesiuni tematice pentru studenţi, profesori, fapt care a reprezentat o adevărată consolidare a contactelor interumane şi apropiere de valorile europene.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share