VIDEO // Platforma DA vrea moratoriu asupra unei legi votate în trecut de Maia Sandu. PAS nu a participat la briefing

Alexandru Slusari, Fracțiunea PPDA, Miliardul, Garanții de stat, Moratoriu

Fracțiunea parlamentară a blocului ACUM, Platforma DA propune un proiect de lege care să prevadă un moratoriu asupra implementării legii prin care au fost acordate credite de urgență celor trei bănci implicate în „furtul miliardului”.

Moratoriul ar trebui să fie până la investigarea tuturor cauzelor și recuperarea mijloacelor fraudate, susțin reprezentanții fracțiunii PPDA. Ei cred că este nevoie de intervenția Parlamentului pentru a stopa emisiunea obligațiilor de stat destinate garanțiilor pentru creditele de urgență.

Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, Alexandr Slusari, cea mai bună soluție este introducerea unui moratoriu, ceea ce ar însemna anularea acestei legi.

Ancheta în furtul miliardului a fost folosită selectiv în scopuri politice. După schimbarea puterii, PG a pornit un dosar penal cumulativ pe frauda bancară. Au fost puse sub învinuire și au fost aplicate sechestru pe bunuri”, a spus Alexandr Slusari.

Întrebat de către jurnaliști de ce la conferință au fost prezenți doar membrii fracțiunei PPDA, Alexandru Slusari a răspuns că sunt de fapt două fracțiuni diferite, PAS și PPDA, iar Blocul ACUM presupune colaborare doar pe anumite segmente în care viziunile celor două fracțiuni sunt identice, lăsând să se înțeleagă că de fapt PAS nu susține acest moratoriu.

Amintim că în 2014 şi 2015, Guvernul a garantat un împrumut de urgenţă în valoare de 14,5 miliarde de lei pentru a asigura banii deponenţilor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.
În documentul pentru care și Maia Sandu, lidera PAS, pe atunci Ministrul Educației în guvernul condus de PLDM, a ridicat mâna, era scris clar că garanţia acordată de Guvern către BNM presupune emiterea titlurilor de stat. 

Analiștii consideră un populism, faptul că unii politicieni polemizează pe subiectul garanțiilor de stat, deoarece asumarea acestora față de Banca Națională a Moldovei a constituit de fapt o precondiție impusă de către FMI pentru semnarea unui nou acord de finanțare.

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share