Actual

VIDEO // Președintele CC, despre discuția cu Igor Dodon: O necesitate a șefului statului de a fi informat din prima sursă

Pinterest LinkedIn Tumblr

În legătură cu multiplele interpretări și opinii apărute recent în spațiul mediatic, referitor la convorbirea telefonică dintre Preşedintele Republicii Moldova şi Preşedintele Curţii Constituţionale,  cel din urmă a făcut astăzi câteva precizări. Potrivit lui Vladimir Țurcan, Igor Dodon la telefonat în seara de 9 aprilie și la întrebat care sunt consecințele juridice a acestei decizii, atât. Discuția dintre cei doi  fiind catalogată de către Țurcan ca o necesitate a șefului statului de a fi informat din prima sursă, relatează Telegraph.md

„Recent au apărut diferite interpretări care vizează atât CC cât și pe mine personal, în contextul convorbirii mele telefonice cu domnul Președinte, Igor Dodon de pe 9 aprilie. După cum cunoașteți, pe 9 aprilie, Curtea a examinat o sesizare a deputului Dinu Plângău care a solicitat suspendarea unor prevederi din legea nr 56, care prevedea instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor țării și a agenților economici în situația stării de urgență. La ora 14, cu majoritatea de voturi, din 6 judecători, 4, a fost adoptată o decizie, prin care a fost suspendată întreaga lege. În aceeași zi, seara, am fost contactat de către domnul președinte, Igor Dodon, care ma întrebat care sunt consecințele juridice a acestei decizii,” a declarat Vladimir Țurcan în cadrul unui briefing de presă.

Președintele CC susține că ar fi perceput acest apel absolut fără nici o intenție ascunsă.

„În situația în care ne aflăm eu am perceput acest apel telefonic ca o necesitate a șefului statului de a fi informat din prima sursă. I-am explicat că până la examinarea sesizării în cauză, legea nr 56 va fi suspendată și nu poate fi aplicată. I-am spus că examinarea tuturor sesizărilor care sunt pe agenda curții, sunt programate pentru data de 13 aprilie la ora 12. Alte discuții, referitor la cine și cum a votat nu au avut loc. Domnul președinte mi-a mulțumit pentru informație și a spus că împreună cu Guvernul vor medita asupra acțiunilor ulterioare,” a mai menționat Țurcan.
Mai mult ca atât, Țurcan afirmă că tot valul de discuții pe marginea acestui subiect este cu tentă politică.
„În acest context consider că toate interpretările și opiniile care au apărut, precum că cineva a cerut explicații, a venit cu careva rugăminți, sau că cineva s-a îndreptățit sau a promis ceva sunt absolut neîntemeiate și au la bază o tentă pur politică,” a mai spus președintele CC.
Ţurcan a menţionat însă, că pentru înlăturarea oricăror suspiciuni sau aluzii referitor la independenţa şi imparţialitatea Curţii, a decis să se abţină de la examinarea acestui dosar.
„La începutul ședinței de ieri, 13 aprilie, unde urmau să fie examinate toate patru sesizări nominalizate, pentru înlăturarea oricăror suspiciuni, eu am decis să declar abținerea mea de la participarea la examinarea acestui dosar. Lucru care a fost acceptat din partea colegilor mei” a spus Vladimir Țurcan.

Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pe 2 aprilie a fost declarată neconstituțională. O hotărâre în acest sens a fost emisă luni seara, 13 aprilie, de către Curtea Constituțională.

Menționăm că decizia finală de anulare a legii a fost aprobată de judecătorii puși în funcție în perioada guvernării Blocului ACUM.

Curtea a statuat că Legea privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii Guvernului.

loading...

Comments are closed.