VIDEO // Președintele Maia Sandu a făcut totalurile summit-ului CPE: „Moldova este un partener respectat de toate țările europene”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ieșit astăzi în fața presei pentru a face totalurile summit-ului Comunității Politice Europene, care a avut loc pe 1 iunie la Bulboaca. Potrivit ei, „beneficiile depășesc cu mult cheltuielile” suportate de autorități pentru organizarea reuniunii.

„Pe 1 iunie, dragi moldoveni, am scris împreună istorie. Întreaga Europă a venit la noi acasă pentru a confirma că Moldova este importantă și are loc în rândul țărilor importante,  puternice, libere ale lumii. Pentru a ne sprijini să îndeplinim aspirațiile cetățenilor noștri de a trăi în pace și bunăstare, de a aduce Uniunea Europeană aici, acasă.

Evenimentul din 1 iunie nu vine din noroc, vine din fermitatea cu care ne-am apărat democrația și libertatea și din credința noastră că Moldova va reuși. Am avut încredere în Moldova și în aceste zile toată Europa a arătat că are încredere în Moldova.

Summit-ul Comunității Politice Europene, la care au participat 49 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni a pus Moldova în centrul Europei și a arătat lumii întregi că noi, moldovenii, putem face orice ne propunem. Și că suntem mândri de țara noastră.

Vă mulțumesc mult pentru onoarea cu care ați reprezentat Moldova – oriunde v-ați afla. Vă sunt recunoscătoare tuturor -diplomați, ofițeri de securitate, drumari, muncitori, agenți de circulație, polițiști, carabinieri, însoțitori de tren, conductori, medici, bucătari, jurnaliști, fotografi, traducători, florari, soldați, contabili, ospătari, responsabili de curățenie și salubritate, tehnicieni, șoferi, artiști, videografi, regizori, comunicatori, funcționari publici, bulboceni, chișinăuieni, moldoveni de pretutindeni – tuturor celor care ați făcut în aceste zile o Moldovă europeană!

Am arătat lumii și ne-am arătat nouă înșine că avem oameni bine pregătiți, harnici, care știu să facă lucrurile așa cum trebuie. O familie cu care ne mândrim – Moldova toată!

Comunitatea Politică Europeană a fost creată la inițiativa Președintelui Franței, Emmanuel Macron, în 2022, ca urmare a începerii de către Rusia a războiului contra Ucrainei. Comunitatea este o platformă de dialog pentru toate țările de pe continentul nostru. Pe această platformă, o dată la jumătate de an, conducătorii statelor UE și non-UE se adună și discută probleme comune majore, modalități de a face față consecințelor războiului care ne-a afectat pe toți, evitarea altor conflicte pe continent și restabilirea păcii.

Viitorul nostru este cuprins de incertitudini – nu putem controla toate evenimentele, iar destinul Moldovei depinde de alegerile pe care le facem zilnic. Totuși, evenimentul care a adus toată Europa în Moldova ne-a arătat câteva certitudini legate de țara noastră:

1. Moldova este un partener respectat de toate țările europene. Moldovenii sunt tratați cu stimă și de la egal la egal pentru ceea ce suntem – un popor demn, omenos și liber. Despre Moldova se scrie cu apreciere în presa internațională, nu mai suntem țara despre care se scrie doar când se întâmplă ceva rău.

Găzduirea summit-ului este un semnal clar că Moldova este importantă pentru Uniunea Europeană și pentru alte țări pe de continentul nostru și că vocea noastră contează.

Într-o perioadă relativ scurtă, noi, toți împreună, am reușit să îmbunătățim considerabil imaginea țării noastre în lume. Moldova nu mai este văzută, ca acum câțiva ani, drept un loc obscur, unde grupările criminale își împart averea statului. Moldova nu mai este văzută drept o țară care se lasă batjocorită de Kremlin.

Moldova este o țară apreciată pentru generozitatea oamenilor ei, pentru curajul și capacitatea lor de a face față unor situații dificile și de a merge înainte cu fruntea sus. Moldova este percepută drept viitoare membră a Uniunii Europene.

Această imagine înnoită a țării noastre ne va ajuta să aducem mai multe investiții, să dezvoltăm relații comerciale cu alte țări, să creștem exporturile și, respectiv, să creștem numărul locurilor de muncă și veniturile oamenilor noștri.

2. Moldova este în siguranță alături de prietenii țării noastre. Moldova nu este singură în fața greutăților și pericolelor cu care se confruntă. Am primit puternice mesaje diplomatice de susținere – liderii europeni spun răspicat că Moldova nu este singură, că viitorul nostru este în Uniunea Europeană.

În zilele summit-ului, a fost anunțată lansarea Misiunii de Parteneriat UE la Chișinău. Această misiune va ajuta instituțiile noastre să-și consolideze capacitățile de gestionare a crizelor și va contribui la sporirea rezilienței țării la amenințările hibride, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică și contracararea acțiunilor străine de dezinformare.

De asemenea, Uniunea Europeană va sancționa persoanele care vor să destabilizeze Moldova și pun în pericol stabilitatea și securitatea țării noastre. Persoanelor introduse pe lista de sancțiuni li se va restricționa circulația, iar averile și banii lor în țările UE vor fi blocați. La sancțiunile UE s-a alăturat și Norvegia. Iar pe 1 iunie au fost anunțate sancțiuni din partea autorităților canadiene. Toate aceste state ne ajută să-i oprim pe cei care vor să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul.

Uniunea Europeană ne ajută să sporim capacitatea de apărare și să modernizăm Armata noastră. Prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în valoare totală de 87 de milioane euro, în aceste zile Moldova a primit prima donație de echipamente moderne pentru sistemul de apărare.

Suplimentar, Polonia a anunțat o donație de 6 avioane cu echipamente de protecție, cum ar fi căști, veste, și tehnică de ultimă generație pentru a ajuta Ministerul Afacerilor Interne să asigure ordinea și securitatea publică. De asemenea, în aceste zile, Ungaria s-a alăturat altor donatori la Fondul de încredere NATO pentru Moldova cu o contribuție de 300 de mii dolari, fond care va fi folosit pentru întărirea capacității de apărare a țării noastre. Le suntem recunoscători tuturor țărilor care contribuie la liniștea și pacea din țara noastră.

În aceste zile, cerul nostru a fost protejat de orice pericol de forțele aeriene ale partenerilor noștri – anume aceasta înseamnă să ai alături prieteni, parteneri alătură, pe care te poți baza și care nu ne vor lăsa la nevoie. Așa ne vedem viitorul – unul în care toți copiii Moldovei sunt în siguranță, își trăiesc copilăria sub un cer protejat și nimeni nu se teme.

3.Moldova este tot mai conectată. Un beneficiu concret al legăturilor noastre strânse cu UE este faptul că moldovenii vor putea fi mai aproape de cei dragi și vor putea vorbi la telefon mai ieftin și mai des. Tarifele la roaming în Uniunea Europeană vor fi reduse semnificativ din 1 ianuarie 2024. De asemenea, în cadrul summit-ului am convenit cu Președintele Ucrainei, domnul Zelenskiy, că în cel mai scurt timp va fi semnat acordul bilateral pe construcția podului Cosăuți-Yampil.

4.Moldova beneficiază de sprijin concret pentru a face față crizei energetice. Pe 1 iunie, Prim-ministrul Norvegiei a anunțat că ne oferă o donație de aproximativ 50 de milioane de euro pentru ca să putem cumpăra gaze naturale. Moldova deja a început să cumpere gaz mai ieftin și ar trebui să vedem, în cel mai scurt timp, reducerea tarifului pentru consumatorii de gaze.

5.Moldova se ridică și merge pe calea dezvoltării. Uniunea Europeană și partenerii europeni și-au reafirmat angajamentul de a ne sprijini în continuare pentru ca noi să putem îmbunătăți viața oamenilor – să beneficiem de resurse și ajutor ca să creștem bunăstarea acasă.

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a anunțat că Planul de dezvoltare economică și investiții destinat Republicii Moldova, inițiat în iunie 2021, va crește de la 600 milioane la 1.6 miliarde euro. Respectiv, țara noastră va putea să participe la mai multe programe destinate sectorului privat și proiectelor investiționale. Amintesc că acest program se realizează prin intermediul instituțiilor financiare internaționale precum BERD și BEI și presupune o gamă largă de instrumente – împrumuturi, garanții, acoperirea riscurilor și donații. Aceste resurse reprezintă oportunități pentru companiile noastre și vor contribui la dezvoltarea economiei.

Îi mulțumesc Președintelui Franței Macron care a propus organizarea summit-ului Comunității Politice Europene în Republica Moldova și Președintelui Consiliului European Michel pentru că a susținut această propunere. Îi mulțumesc Președintelui Iohannis pentru ajutorul enorm în organizarea summit-ului. Le mulțumesc statelor care au asigurat securitatea aeriană a țării. Mulțumesc Republicii Cehe pentru susținerea oferită, pentru ca și cel de-al doilea Summit să fie unul de succes.

Evenimentul organizat de Moldova pe 1 iunie a demonstrat că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este tot mai aproape și aduce beneficii concrete pentru oameni. Doar în familia europeană putem fi siguri de stabilitatea și pacea din țara noastră. Vocea noastră contează când se iau decizii importante, iar calea pe care am ales-o – calea europeană – are susținerea țărilor Uniunii Europene.

Aceasta este direcția pe care au cerut-o într-o voce cei aproape 100 de mii de cetățeni care au participat la Adunarea Moldova Europeană și o cer moldovenii, de acasă și din diasporă, în fiecare zi, prin alegerile pe care le fac și prin valorile pe care le urmează. Aceasta este direcția pe care am solicitat-o la summit-ul de la Bulboaca de la toți liderii europeni. Aceasta este direcția pentru care vom munci în următorii ani.

Trebuie să muncim împreună, consecvent, pentru a reuși să deschidem cât mai curând negocierile de aderare cu UE. Să depunem toate eforturile necesare, fiecare acolo unde se află, instituții și cetățeni, pentru a moderniza infrastructura, pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de sănătate și educație, pentru a îmbunătăți calitatea mediului în care trăim și a crește nivelul de trai al tuturor.

Avem în față un drum clar, știm unde mergem – vrem să construim Moldova europeană acasă. Pentru a reuși, avem nevoie de unitate, de alegeri înțelepte și de foarte multă muncă. Suntem pe drumul cel bun și sunt convinsă că vom reuși – pentru părinții noștri și pentru copiii noștri.

Avem toate motivele să avem încredere în țara noastră, în oamenii noștri, în capacitatea noastră de a construi acasă Uniunea Europeană”, a menționat Președintele Maia Sandu.

Amintim că, pe 1 iunie, țara noastră a găzduit Summitul CPE, care a întrunit 49 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

Total
0
Shares
Total
0
Share