VIDEO // Președinția trebuie să caute o soluție legală pentru a legaliza mita primită de Maia Sandu, explică Olesea Stamate

Legea nu permite unui demnitar să obțină premiu sub formă de bani. Astfel, șefa statului, Maia Sandu, nu trebuia să primească premiul bănesc din partea autorităților de la Timișoara, România. Precizarea a fost făcută de președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV.

Premierul a fost oferit de către un primar USR, iar vizita Maiei Sandu la Timișoara a avut loc la scurt timp după ce Anca Dragu, senator USR în Parlamentul României, a fost numită în fruntea BNM. Ea a fost recomandată de către Dacian Cioloș, un alt apropiat al USR.

„Din punct de vedere al legislației din câte m-am interesat și am răsfoit un pic legislația acest lucru nu este permis. Nu poate primi. Asta nu poate fi catalogat ca și cadou deoarece un cadou urmează a fi declarat, iar banii ar fi excluși din această ecuație. Eu înțeleg intenția autorităților care au oferit premiu și nu cred că s-au gândit la subtilitățile juridice și probabil trebuie să fie identificată o soluție în acest sens. Cred că Aparatul Președintelui se gândește la o soluție”, a declarat Olesea Stamate.

Potrivit articolului 333 din Codul penal al Republicii Moldova, pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, de către un arbitru ales sau numit să soluționeze prin arbitraj un litigiu, de către o persoană care gestionează o organizație comercială, obștească ori o altă organizație nestatală sau de către o persoană care lucrează pentru o astfel de organizație, de către un participant la un eveniment sportiv sau la un eveniment de pariat de bunuri, servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă, ce nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, sau acceptarea unor oferte ori promisiuni din partea acestora pentru a îndeplini sau nu, pentru a întârzia sau a grăbi îndeplinirea unei acțiuni fiind în exercițiul funcției sale sau contrar acesteia fie în cadrul unui eveniment sportiv sau al unui eveniment de pariat, se pedepsește penal.

Conform articolul 2 și 6 din Hotărârea de Guvern nr.116/2020, cadourile admisibile sunt cadourile oferite din politețe sau cu prilejul acțiunilor de protocol, inclusiv monede metalice jubiliare și comemorative. Banii aflați în circulație, în monedă națională sau străină, mijloacele și instrumentele financiare de plată nu sunt considerate cadouri admisibile.

Amintim că, săptămâna trecută șefa statului Maia Sandu a primit premiul „Timișoara pentru valori europene”. Acesta a fost instituit anul trecut de administrația municipiului românesc. În 2024, acesta se acordă pentru prima dată, iar Maia Sandu a primit 30 000 de euro.

Total
1
Shares
Total
0
Share