(video) Raport al PCCOCS: În anul 2018 au fost recuperate sute de milioane de lei și gestionate mii de dosare penale

perchezitii pccocs, perchezitii sis, coruptie fisc, dosar coruptie, serviciu fiscal de stat

Pe parcursul anului 2018, procurorii din Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au gestionat 2468 de dosare dintre care: 523 au fost finalizate, circa 400 au fost trimise în judecată și puțin peste 100 au fost clasate.

Operațiunile efectuate de PCCOCS pe parcul anului 2018 s-au soldat nu doar cu ridicarea a zeci de mii de documente și purtători de informație, mărfuri, substanțe narcotice sau arme, dar și cu încătușarea a 263 de persoane. Acestora li s-au incriminat diverse infracțiuni investigarea cărora revine în aria de responsabilitate a PCCOCS, conform Legii Procuraturii din data de 1 august, 2016.

O altă prioritate a procurorilor PCCOCS în perioada de referință, a fost stabilirea prejudiciilor aduse de infractori. Vorbim aici despre pagube care se ridică la o valoare totală de peste 420 de milioane de lei dintre care 284 851 836 de lei (circa 70%) au fost recuperați. PCCOCS a reușit să facă acest lucru prin intermediul deciziilor de judecată, a sechestrelor aplicate, amenzilor și bunurilor confiscate, dar și prin intermediul returnării benevole de către persoanele cercetate penal.

Înafară de exercitarea sau conducerea urmării penale, procurorii PCCOCS, merg zilnic în instanță ca să susțină învinuirile pe care le-au stabilit personalelor cercetate penal. Numai pe parcusul anului 2018 au fost în examinate 813 cauze în care au figurat 1528 inculpaţi. În aceeași perioadă, au fost pronunțate 310 sentințe și doar 4,5% dintre ele au fost de achitare.

Sentințele privind închisoarea cu executare au fost pronunțate în cazul a 114 inculpaţi; închisoare cu suspendare condiţionată – în privința 120 inculpaţi; amendă penală – pentru 109 inculpaţi, iar muncă neremunerată în folosul comunităţii – în cazul 4 inculpaţi.

Ca să poată ajunge la rezultatele punctate, a fost nevoie de multă dedicație și implicare din partea colaboratorilor PCCOCS, ore peste program, obstacole instituționale și multe resurse personale implicate.

În anul curent, conducerea PCCOCS și-a trasat drept obiective: sporirea calităţii urmăririi penale şi asigurarea termenului rezonabil al acesteia, cercetarea cauzelor penale complexe cu asigurarea investigaţiilor financiare paralele şi reparării prejudiciului cauzat prin infracţiune, valorificarea investigaţiilor interstatale, intensificarea din partea conducerii procuraturii a controlului asupra disciplinei de muncă și asigurarea transparenţei în activitatea desfăşurată.

Total
0
Shares
Total
0
Share