VIDEO // RĂZBUNAREA Iranului: 80 de „teroriști americani” uciși în urma atacurilor asupra bazelor militare SUA din Irak

Bombardament, Iran asupra bazelor militare americane din Irak
 

Iranul a lansat, în noaptea de marți spre miercuri, un atac masiv cu rachete balistice asupra unor baze cu americani din Irak. Atacul lansat de Iran a avut loc la cinci zile după uciderea generalului Qassem Soleimani, la Bagdad, la ordinul preşedintelui Donald Trump.

Televiziunea de stat iraniană a susținut miercuri că cel puțin 80 de „teroriști americani” au fost uciși în atacurile care au implicat 15 rachete lansate de Teheran asupra țintelor americane din Irak, adăugând că niciuna dintre rachete nu a fost interceptată, potrivit Reuters.

Televiziunea de stat, citând o sursă principală din cadrul Gărzilor Revoluționare, a mai transmis că Iranul avea alte 100 de ținte din regiune în vizor dacă Washingtonul ar fi luat măsuri de retorsiune.

Elicopterele americane și echipamentele militare au fost „grav deteriorate”, a adăugat televiziunea iraniană.

Reacția Pentagonului

„Mai mult de zece rachete” au fost trase de Iran împotriva bazelor Ain al-Assad şi Erbil din Irak, utilizate de armata americană, a informat Pentagonul.

„La 7 ianuarie, în jurul orelor 17.30 (marţi, 22.30 GMT), Iranul a tras mai mult de zece rachete balistice contra forţelor militare americane şi ale coaliţiei din Irak. Este clar că aceste rachete au fost trase dinspre Iran şi au vizat cel puţin două baze irakiene care găzduiesc militari americani şi membri ai coaliţiei la Al-Assad şi Erbil”, a precizat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării, Jonathan Hoffman, într-un comunicat.

Pentagonul a procedat la o „evaluare preliminară a pagubelor”, a spus purtătorul de cuvânt.

„În timp ce evaluăm situaţia şi răspunsul nostru, luăm toate măsurile necesare pentru a proteja personalul american, partenerii săi şi aliaţii din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Agenţia de ştiri Tasnim a informat că Iranul a lansat a doua rundă de atacuri împotriva unor baze militare din Irak unde staţionează trupe americane

Rachetele iraniene au lovit o bază americană din apropierea aeroportului Erbil din Kurdistanul iranian, a transmis agenţia FARS.

A doua rundă de atacuri a început la interval de o oră după primele lovituri, a informat Tasnim.

Numeroase avioane militare survolau Bagdadul miercuri în zori, au transmis corespondenţi ai AFP aflaţi la faţa locului, după ce Iranul a tras cu rachete asupra unor baze militare din Irak unde sunt staţionaţi soldaţi americani.

Iranul recunoaște atacul

Gardienii Revoluţiei iraniene au ripostat miercuri dimineaţă la asasinarea generalului Qassem Soleimani atacând cu lovituri de rachete baza aeriană Ain al-Assad din Irak, utilizată de armata americană, potrivit televiziunii naţionale iraniene, relatează AFP.

Gardienii „confirmă că au lovit această bază din Irak cu zeci de rachete” şi ameninţă cu „răspunsuri şi mai devastatoare” în cazul unei riposte americane, a scris PressTV, canalul iranian de informaţii în engleză, pe contul său de Twitter.

Baza de la Ainal-Assad a fost complet distrusă, au afirmat Gardienii revoluţiei iraniene.

Noi amenințări după atac

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran amenință că va ataca direct Statele Unite în cazul în care Administrația de la Washington ripostează la bombardarea unor baze irakiene, care găzduiesc trupe americane, relatează CNN.

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran, notează, într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Telegram, că „Pentagonul relatează că SUA vor răspunde la atacurile Iranului”.

„De data aceasta vă răspundem în America”, a mai transmis organismul militar.

Corpul Gardienilor Revoluției din Iran a mai amenințat că va ataca orașele Dubai, Emiratele Arabe Unite, și Haifa, Israel.

„Rachete balistice lansate deschis dinspre Iran asupra unor ţinte americane, este o nouă fază”, a apreciat un specialist în grupările armate şiite, Phillip Smyth, reamintind că până în prezent Teheranul avea tendinţă să răspundă prin intermediul unor facţiuni, fără revendicări, transmite Agerpres.

Prima reacție a lui Trump: „Totul este bine!”

Donald Trump a anunţat marţi seară că va face o declaraţie miercuri dimineaţă după loviturile iraniene asupra unor baze militare din Irak unde staţionează soldaţi americani,

„Totul este bine! Rachetele lansate din Iran asupra a doua baze militare din Irak. Evaluarea daunelor este în desfășurare, dar, până acum, totul este bine! Avem cea mai puternică și bine echipată armată din lume, de departe! Voi face o declarație mâine dimineață””, a scris Donald Trump pe Twitter.

Interdicție pentru avioanele civile

Agenţia federală a aviaţiei americane (FAA) le-a interzis marţi seară avioanelor civile americane să survoleze Irakul, Iranul şi Golful Persic, la câteva ore după atacul împotriva unor baze militare din Irak unde sunt staţionaţi soldaţi americani.

„Agenţia federală a aviaţiei a emis mesaje personalului navigant aerian (NOTAMS) detaliind restricţiile de zbor care interzic operatorilor avioanelor civile americane să opereze în spaţiul aerian deasupra Irakului, Iranului, apelor Golfului Persic şi Golfului Oman”, a anunţat FAA într-un comunicat.

Sursa: Cotidianul.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share