Politic

(video) Reportajul Iradei Zeynalova- cea mai bună dovadă că legea împotriva propagandei ruse trebuie adoptată

Pinterest LinkedIn Tumblr

La data de 17 ianuarie, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a întors de pe Aeroportul Internațional din Chișinău, jurnalista rusă Irada Zeynalova, cunoscută drept una din cele mai importante piese din mecanismul de propagandă rusească.

Zeynalova într-o perioadă scurtă, dintr-un simplu reporter la știri a ajuns să aibă propria emisiune de autor în orele de vârf la NTV, televiziune din top 3 al preferințelor publicului rusesc.

După ce a aflat vestea, președintele Igor Dodon s-a implicat personal și o întoarce pe Zeynalova la Chișinău. Jurnalista de la NTV realizează un interviu cu președintele dar totodată mai și crează un material manipulator, plin de falsuri, cu niște informații pe care foarte ușor le poate combate orice sondaj sociologic și orice date statistice.

În reportajul său, Zeynalova spune că Moldova exportă în Federația Rusă în jur de 80%. Doar că ultimele date spun exact contrariul, în Uniunea Europeană sunt exportate 77% din produsele moldovenești, iar în CSI doar 23%. Lucruri care pot fi ușor verificate citind rapoartele publicate de instituțiile de profil.

Cifra exporturilor nu este singurul fals promovat de către NTV. În cadrul acestui material, Irada Zeynalova spune că peste 600.000 mii de moldoveni lucrează în Rusia. Doar că, realitatea e cu totul alta. În 2017 pe teritoriul Federației Ruse lucrau doar 430 de mii, iar cifra acestora este în continuă scădere. Motivul e unul foarte simplu, din cauza legilor care au ca scop să diminueze influența rușilor în Republica Moldova, administrația rusească pune piedici mari muncitorilor ce provin din țara noastră. Iar un alt motiv e cel material, în UE salariile sunt mult mai atractive decât în Federația Rusă acesta fiind răspunsul la întrebarea de ce moldovenii în ultima vreme tot mai des aleg să meargă în țările din UE decât în Rusia.

Un alt domeniu atins, dar pe jumătate de către jurnalista rusă a fost președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Aceasta a spus că anume el este inițiatorul legilor împotriva Rusiei, iar motivul este că liderul PDM ar avea un dosar penal în Rusia. Ceea ce a omis Zeynalova e că Oficiul Central al Interpolului de fapt a calificat dosarul deschis pe numele lui Plahotniuc drept unul politic.

Nici un cuvânt însă nu a fost spuse despre sancțiunile economice sub formă de embargouri aplicate de către Federația Rusă Republicii Moldova. Amintim că 41 de tone de mere moldovenești au fost interzise în Rusia cu puțin timp după adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a legii de modificare a Codului Audiovizualului, cunoscută în popor drept legea împotriva propagandei străine.

Pentru a întări cele spuse de ea, Zeynalova a folosit ca dovezi spusele unor politicieni dubioși, a căror viziuni pro-ruse nu le poate nega nimeni. Bogdan Țârdea, Victor Stepaniuc, Iurie Roșca și Valeriu Demidețchii sunt cunoscuți pentru viziunile pro-ruse. Nici un politician cu viziuni pro-europene nu a fost intervievat.

loading...

Comments are closed.