VIDEO // Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor protestează la Bruxelles

 

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor au participat azi la un protest la Bruxelles alături de producători agricoli din Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Agricultorii sunt nemulțumiți de situația creată cu prăbușirea prețurilor la materia prima în urma presiunii producției ieftine din Ucraina și au tras un puternic semnal de alarmă în fața oficialilor de la Comisia Europeană și celor din Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European.

Exponenții fermierilor din Moldova au accentuat în special atenția oficialilor din UE pe faptul că agricultorii din țara noastră nu dispun de subvenții europene și în acest context impactul diminuării vertiginoase a prețurilor la cereale și oleaginoase este mult mai dureros pentru ramura, care a fost afectată anul trecut și de seceta și de scumpiri exorbitante necompensate la resurse necesare producerii agricole. Totodată, reprezentanții Forței Fermierilor au remarcat că Guvernul Moldovei, spre deosebire de Comisia Europeană, nu a restricționat importurile unor produselor agricole din Ucraina și riscul invaziei materiei prime agricole din țara vecină rămăne unu sporit.

Agricultorii din Moldova au solicitat sprijinul Uniunii Europene prin alocarea unor fonduri speciale, din care pot fi acordate compensațiile producătorilor agricoli moldoveni măcar pentru suprafețele de prima grupă (grău, orz, rapiță ect). Altfel falimentul pentru majoritatea producătorilor micro, mici și mijlocii este iminent, ceea ar influența extrem de negativ dezvoltarea social-economică a zonelor rurale și ar accelera exodul. Mulți agricultori sunt tineri, care au revenit din Diaspora, au investit banii câștigați din greu în sectorul agrar și ar fi o mare tragedie pentru țara să-i pierdem pe ei definitiv..

Organizația noastră va continua acțiunile comune cu fermierii europeni din Europa de Est. Totodată, în condițiile lipsei unei reacției din partea Guvernului la revendicările noastre, asociația se pregătește pentru protestul din 7 iunie 2023.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share