Social

(video) RISE Moldova confirmă: Veaceslav Platon este autorul Laundromatului rusesc!

Pinterest LinkedIn Tumblr
Site-ul de investigație, RISE Moldova, a făcut o incursiune în trecutul tenebros al controversatului raider bancar, Veaceslav Platon, și a prezentat astăzi portretul acestui controversat „bancher din umbră”, cunoscut și ca „raiderul Nr. 1 din CSI”. Investigația celor de la Rise.md confirmă o altă investigație anterioară realizată de Zeppelin.md, precum că Platon este autorul Laundromatului rusesc. Conform investigațiilor jurnalistice, aceleași firme off-shore folosite de Platon în Laundromat, au fost ulterior folosite în Miliardomat, sau jaful secolului.
De-a lungul anilor Veaceslav Platon a fost conectat la mai multe bănci din Republica Moldova. La unele a avut acțiuni, pe altele le-a controlat din umbră. Două dintre cele mai importante bănci pe care Platon le-a controlat din umbră și au fost folosite în spălătoria de bani rusească sunt Investprivatbank și Moldindconbank. În 1996, pe când avea doar 23 de ani, Platon a reușit să cumpere la această bancă un pachet de acțiuni pentru care a plătit 800 de mii de lei. Nu știm exact când a plecat din Investprivatbank, dar în 2009 banca a rămas fără licență și se află în proces de lichidare. Veaceslav Platon a fost și șeful adjunct al consiliului de administrație al Moldindconbank, iar în ultimii ani familia sa a deținut circa patru la sută din acţiuni. Potrivit procurorilor, însă, Platon controla prin intermediari pachetul majoritar. Între anii 2010-2014 prin conturile Moldindconbank au fost spălate aproximativ 20 de miliarde de dolari. Operațiunea a devenit ulterior cunoscută sub denumirea de Laundromatul rusesc
Într-un interviu exclusiv acordat recent, Mihail Gofman la fel a recunoscut că Veaceslav Platon a furat miliardul din sistemul bancar moldovenesc, având susținerea și acoperirea politică a lui Vlad Filat și PLDM-ului. Mai mult ca atât, Gofman a mărturisit că la indicația lui Platon, soției sale i-a fost tăiată frâna de la mașină, aceasta scăpând cu viață doar pentru că avea viteza mică. Gofman a mai spus că Platon achită câte 300 de euro pentru articole jurnaliști de la mai multe surse media, precum Ziarul de Gardă, pentru a-i denigra pe cei care spun adevărul despre implicarea lui Platon în furtul miliardului.
Pe data de 10 august 2018, unul din avocații lui Veaceslav Platon a expediat jurnaliștilor de investigație o înregistrare audio, în care Platon lasă masca jos şi confirmă, cuvânt cu cuvânt, veridicitatea amplei investigaţii „Miliardomat. Moldovan Laundromat”. Această declarație Platon a făcut-o înainte de alegerile parlamentare din 2014, recunoscând că aproape i-a reușit să pună Moldova pe brânci. Platon a recunoscut că el este autorul miliardomatului, fapt confirmat și de investigația realizată de Roman Anin, un jurnalist de investigații din Rusia.
Veaceslav Platon n-a reuşit să ducă la bun sfârşit planul de a pune pe brânci Republica Moldova, fiind reţinut la 25 iulie 2016 la Kiev de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU). Zecile de miliarde de dolari spălate de Platon în beneficiul curatorilor şi stăpânilor săi de la Moscova prin „Laundromatul Rusesc”, inclusiv sutele de milioane de dolari scoase prin „Spălătoria Rusească” din sistemul financiar-bancar moldovenesc s-ar afla în conturile off-shore-urilor din 732 de bănci, din 96 de ţări din întreaga lume. Periodic, acestea sunt distribuite celor mai tari case de avocatură, companiilor de consultanţă şi lobby, ONG-urilor, activiştilor civici şi propagandiştilor din mass-media, dar şi politicienilor şi partidelor politice de la Chişinău. ONG-ul „Open Dialog”, finanţat de controversatul oligarh kazah Muhtar Abliazov, a făcut lobby în Europa pentru raiderul Nr.1 în CSI, Veaceslav Platon, dar și pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase.

loading...

Comments are closed.