Alte știri

VIDEO // CAVCALIUC: Schema prin care ambasadorii moldoveni aduc in țară mașini foarte scumpe și prejudiciază bugetul de stat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ambasadorii și angajații ambasadelor, ocolind legea, aduc în țară mașini foarte scumpe și prejudiciază bugetul de stat, printr-o schemă bine pusă la punct. Asta în timp ce moldovenii din diasporă sunt jupuiați de bani la vămuire.

Despre această schemă a vorbit, în premieră, liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, care a povestit într-un LIVE pe pagina sa de Facebook, că fiecare angajat al unei ambasade sau consulat, fiecare diplomat care se întoarce din misiunea sa de peste hotare are dreptul de a importa un mijloc de transport cu 0% pentru vămuire.

Ce schemă fac mai mulți diplomați?

„Ei când se întorc, cumpără o mașină, se folosesc de dreptul pe care li-l dă statul, aduc această mașină și ulterior o vând și câștigă bani foarte mari, prejudiciind bugetul de stat”, a menționat Gheorghe Cavcaliuc.

Liderul PACE se întreabă, de ce diplomații au acest drept dar moldovenii din diasporă când se întorc trebuie să achite sume colosale de bani pentru a vămui mașina personală.

„Eu sesizez pe această cale Ministerul de Externe, prim-ministrul Ciocoi, Centrul Național Anticorupție, Ministerul de Interne și Serviciul Vamal al țării noastre să verifice în ultimii 10 ani toți diplomații care s-au întors din misiuni diplomatice și au importat în țară mașini cu 0 lei taxe vamal, totodată să verifice dacă aceste mașini le-au rămas lor în proprietate sau le-au vândut în cel mai scurt timp. Este o schemă bine pusă la punct și toți lucrătorii diplomatici o știu și o folosesc”, a mai menționat Cavcaliuc.

Acesta a mai spus că PACE are un proiect de lege care va da posibilitate diasporei să introducă în țară cu zero lei, mașini, mobilă și tehnică la întoarcerea acasă.

„Unul dintre cele peste 100 de proiecte de lege ale partidului PACE prevede întoarcerea diasporei acasă etapizat. Noi ne asumăm că odată ajunși la guvernare, primele legi și hotărâri care vor fi votate vor prevedea că orice familie din diasporă care va decide să se reîntoarcă acasă statul îi va găsi loc de muncă, grădiniță sau școală pentru copii și loc unde să facă recalificarea. Totodată, noi vom asigura ca cei din diasporă care revin acasă să achite 0 % pentru importul unui mijloc de transport sau alte lucruri procurate în diasporă pe care vor să le aducă acasă”, a conchis Gheorghe Cavcaliuc, președintele PACE.

Printre inițiativele fără precedent din planul PACE de reintegrare a diasporei acasă, se regăsește, de asemenea, crearea unui ghișeu unic de consultare pentru Diaspora care vine în Moldova pentru o perioadă scurtă de timp, în vacanță, și un plan pentru reintegrarea celor care se întorc definitiv acasă. Inclusiv condiții speciale de impozitare la vamă.

loading...

Comments are closed.