VIDEO // Serviciul Vamal a primit o donație din partea Japan Tobacco International: Trei câini de serviciu și o căsuță modulară

Serviciul Vamal a primit o donație din partea Japan Tobacco International (JTI), ce include trei câini de serviciu și o căsuță modulară destinată echipelor canine, care va fi amplasată în postul vamal Costești.

În cadrul evenimentului, reprezentanții JTI au înmânat inspectorilor Centrului chinologic viitorii parteneri de echipă, care urmează să fie specializați în domeniul antitabac și antidrog.

În cadrul întrevederii bilaterale, conducerea Departamentului antifraudă și conformare a mulțumit echipei JTI pentru donațiile oferită, care vor spori semnificativ capacitățile autorității vamale în domeniul chinologic, și nemijlocit, vor contribui la prevenirea și combaterea traficului ilicit cu produse de tutungerie.

La rândul lor, reprezentanții JTI au remarcat rezultatele înregistrate pe filiera combaterii contrabandei cu tutun și performanțele echipelor canine obținute atât la nivel național, cât și internațional, și a menționat că JTI va continua să sprijine Serviciul Vamal prin intermediul asistenței tehnice, dezvoltarea echipelor canine și alte proiecte orientate spre fortificarea capacităților instituționale de combatere a contrabandei.

În dialog, interlocutorii au făcut un schimb de opinii asupra rezultatelor reflectate în Studiul Novel Research (martie 2024), în care conform datelor referitoare la contrabanda cu produse de tutungerie în România, se constată că ponderea produselor provenite din Republica Moldova se află în scădere cu 5,72 p.p, ajungând până la 15,9%.

În spiritul bunelor relații de cooperare, părțile au reafirmat deschiderea pentru consolidarea parteneriatului și conjugarea eforturilor comune în combaterea traficului ilicit transfrontalier cu produse de tutun, care reprezintă un fenomen ce provoacă consecințe pentru securitatea economică și pune în pericol sănătatea umană.

Menționăm că, în prezent, Centrul chinologic al Serviciului Vamal are în statele de funcție 14 inspectori chinologi și 20 câini de serviciu, specializați în antidrog, antitabac, exploziv, bani cash, ce își desfășoară activitatea pe întreg perimetrul frontierei vamale.

Serviciul Vamal a beneficiat de asistență tehnică și metodologică din partea JTI, constând în donații de dispozitive tehnice pentru Serviciul antitabac și Centrul Chinologic, precum și în organizarea de cursuri de instruire pentru angajații entităților menționate și a evenimentelor internaționale în domeniul antifraudă. De asemenea, compania a mai donat 3 unități de transport, mai multe loturi de echipamente performante, 12 câini de serviciu, 5 voliere pentru cazarea și întreținerea acestora, 6 căsuțe modulare pentru posturile vamale de frontieră.

Total
0
Shares
Total
0
Share