(Video) Ultima oră: Andrian Candu l-a propus pe Octavian Armașu pentru funcția de Guvernator al BNM

armasu, Andrian Candu îl propune pe Octavian Armașu noul Guvernator al Băncii Naționale, sergiu cioclea, partidul democrat, pdm plahotniuc, pavel filip

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a susținut astăzi dimineață o declarație de presă. Andrian Candu l-a propus pe Octavian Armașu pentru funcția de Guvernator al Băncii Naționale. Acesta este actualul ministrul al Finanțelor în Guvernul Filip. Candidatura sa urmează să fie supusă votului în Parlament. (Dacă va fi acceptat, funcția de ministrul al Finanțelor va rămâne vacantă).

Octavian Armașu (49 de ani) s-a născut în Chișinău. În 1994 a absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, specialitatea IT și Inginer în sisteme. Ulterior, a făcut cursuri în Serviciu de consuntanţă în finanțe, contabilitate, marketing și management la Center for Private Business Reform–project USAID. De asemenea, a absolvit programul de instruire la ”CFA Institute” în Statele Unite ale Americii.

CV-ul lui Armașu include o bogată experiență profesională, atât în domeniu privat cât și în sectorul public. În 1996 și 97 a fost manager vânzări la Glass Container Company. Din 1997 până în 1999 a fost Senior Consultant la Onest Business Consulting (întreprindere mixtă Moldo-Olandeză). Iar între 1999 și 2004 a lucrat controller, apoi șef la Departamentul Controlling (planificare, bugete, analiză financiară, planificarea financiară strategică) la Südzucker Moldova S.A. Din 2004 până în 2016 a fost Director financiar tot la această companie.

Octavian Armașu a fost numit în funcția de ministru al Finanțelor în 2016, când a fost investit Guvernul Filip. Pe parcursul mandatului său, sectorul financiar bancar din Moldova a înregistrat progrese considerabile, revenindu-și după furtul miliardului în perioada guvernării precedente. Menționăm că Armașu este vorbitor de limbă română, cunoaște limbile rusă și engleză. Este căsătorit și are doi copii.

Funcția de guvernator al BNM a rămas vacantă după ce precendentul guvernator, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia din motive personale. Telegraph precizează că mandatul de șef la Banca Națională durează 7 ani. Mai jos vedeți declarațiile făcute de Andrian Candu.

Total
0
Shares
Total
0
Share