(video) Un grup de intelectuali a lansat o scrisoare deschisă către popor: “Igor Dodon Trebuie oprit!”

intelectuali moldova, intelectualitate, nicolae dabija, vasile costiuc, demiterea lui dodon, protest anti dodon

Un grup de intelectuali critică evenimentele organizate de şeful statului, Igor Dodon, în 24 august. Aceştia au organizat o conferinţă de presă cu titlu “Apel către cetățenii Republicii Moldova: despre tragedia noastră națională din 23-24 august. Igor Dodon trebuie oprit!”.

Organizatorii conferinţei au prezentat o scrisoare deschise către societatea Republicii Moldova:

“La 23 august se vor împlini 80 de ani de la semnarea odiosului pact Molotov-Ribbentrop şi a protocolului adiţional secret, documente prin care cele două tiranii ale timpului, Germania nazistă şi Uniuniea Sovietică comunistă şi-au împărţit sferele de influienţă de stăpânire în Europa Centrală şi de Sud-Est. 

În cârdăşia secretă sovieto-naziată a fost vizată şi România. În linii generale, pactul Ribbentrop-Molotov a aprins lumina verde în declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial. 

La 28 iunie 1940, în buna înţelegere cu Germania, URSS a anexat Basarabia, Nordul Bucovinei, ţinutul Herţa, promovând în aceste teritorii politici represive împotriva populaţiei. 

Pe 24 august 1944, URSS a reanexat teritoriile ocupate, reluând vechea politică criminală de represiune şi deznaţionalizare, la care s-au adăugat forme noi de persecuţii împotriva populaţiei civile. 

Ziua de 24 august 1944, zi în care trupele sovietice au cucerit oraşul Chişinău şi sovieticii au preluat controlul asupra întregului teritoriu dintre Prut şi Nistru era considerată de propaganda sovietică ca ziua eliberării Moldovei de sub contropitorii fascişti germano-români. 

În realitate, după această dată în acest spaţiu a fost restabilit regimul totalitar sovietic-comunist. Ziua de 24 august a pus începutul de mare tragedie a basarabenilor, a pus începutul a celei de-a doua ocupaţii a teritoriului dintre Prut şi Nistru, care din păcate, cu concursul actualilor autorităţi continuă şi azi. 

În lumina celor expuse mai sus, formulăm fireasca întrebare: ce eveniment, ce fapt istoric de importanţă naţională intenţionează să celebreze Igor Dodon în ziua de 24 august 2019, prin organizarea unor manifestări fastuase, inclusiv a unui concert grandios în PMAN.

Răspunsul nostru este că prin organizarea acestor acţiuni necugetate Igor Dodon urmăreşte, pe de o parte, să ponegrească memoria miilor de basarabeni care au devenit victime ale administraţiei sovietice de ocupaţie, şi pe de altă parte, doreşte să proslăvească regiumul sovietic care a fost instaurat în Basarabia după operaţiunile militare din vara anului 1944.

În calitate de oameni de ştiinţă şi cultură, profesori, cercetători în domeniul istoriei susţinem că nu există niciun temei istoric, moral, ca în această zi să se organizeze manifestări propagandistice.

La baza convingerii noastre stau documentele istorice, mărturiile martorilor oculari, precum şi rezultatele cercetătorilor istorici străini şi locali.

Îndemnăm autorităţile Republicii Moldova să renunţe la optica sovietică asupra semnificaţiei zilei de 24 august 1944, să se abţină de la organizarea show-urilor propagandistice şi să se alinieze la valorile civilizaţiei europene prin a respecta libertăţile şi drepturile omului. Vorbind la modul general, în ziua de 24 august 1944, basarabenii au fost privaţi de drepturile şi libertăţile fundamentale, populaţiei dintre Prut şi Nistru impunându-i modelul inuman sovietic de organizare socială şi politică. 

În legătură cu împlinirea a 80 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov şi a protocolului adiţional secret, anunţăm convocarea şi îndemnăm populaţia să participe pe data de 23 august 2019 la un miting comemorativ, organizat în Scuarul Europei din Chişinău. Avem permisiunea autorităţilor locale. Începutul mitingului va avea loc la ora 12:00″.

Amintim că, pe 24 august, Igor Dodon va marca aniversarea a 75-a de la “eliberarea Chișinăului în cadrul operațiunii Iași-Chișinău”.

Menționăm că, în urma operațiuniii Iași-Chișinău, Basarabia era anexată la Uniunea Sovietică pentru 47 de ani.

Istoricii vorbesc despre faptul că, pe 20 august 1944, trupele sovietice au început una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – operațiunea Iași-Chișinău, care a schimbat raportul de forțe în Balcani. Consecințele acestei bătălii a fost scoaterea României, pe 23 august, din război și trecerea ei de partea Aliaților, precum și reanexarea Basarabiei pentru încă 47 de ani.

În primele zile după operația Iași-Chișinău, circa 150 de mii de bărbați din Basarabia au fost mobilizați și trimiși să lupte pe cele mai grele segmente ale frontului. Aproximativ 50.000 dintre ei nu s-au mai întors acasă.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share