Politic

(video) Un important politician din SUA susține îndepărtarea Republicii Moldova de Rusia

Pinterest LinkedIn Tumblr

Recent, congresmanul Will Hurd, membru al Comitetului Camerei Reprezentanților pentru Securitate Internă, a prezentat raportul „Atacul asimetric al lui Putin asupra democrației în Rusia și Europa: implicări pentru securitatea națională a SUA”, elaborat de German Marshal Fund din SUA.

În timpul prezentării, acesta a vorbit despre Moldova și Ucraina, ca fiind țări aflate în prima linie în războiul hibrid declanșat de Rusia.

Trebuie să susţinem ţările care sunt în prima linie, deoarece ceea ce se va întâmpla acolo se va petrece şi în alte ţări. Moldova este un bun exemplu. Faptul că Rusia a reuşit să se infiltreze în anumite provincii, să susţină candidaţi care au militat pentru separarea de Moldova. O să fie alegeri acolo în câteva luni. Şi acolo va fi acelaşi gen de presiune pe care l-am văzut şi în Statele Unite. Dar în Moldova sunt şi alţi factori, cum ar fi: influenţa banilor, a energiei. Putin are bani din vânzarea de petrol, dar pune presiune politică prin intermediul gazului natural. Şi dacă reuşim să rupem acest cerc, atunci influenţa sa în Europa de Est va fi mai mică şi vom vedea că ţările de acolo vor fi mai puţin influenţate”, a spus Will Hurd.

Amintim că și ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, în cadrul dezbaterii „Pregătire pentru provocările secolului 21”, a specificat că se „manifestă îngrijorări serioase față de influența Rusiei și intențiile sale în Republica Moldova, din cauza trupelor militare din Transnistria, dar și din cauza implicării Rusiei în domeniile cibernetic și al informațiilor”.

 

loading...

Comments are closed.