VIDEO // Vasile Bolea, deputat afiliat Partidului ”Renaștere”, despre raportul guvernării: ”Sunt doar niorlăieli care nu corespund realității”

Deputatul Vasile Bolea, lider al Partidului ”Renaștere”, a adus critici aspre în Parlamentul Republicii Moldova, atacând guvernarea PAS și subliniind discrepanțele dintre realitatea cotidiană și rapoartele oficiale prezentate de autorități, scrie sinteza.org

În timpul unei luări de cuvânt, după prezentarea raportului de către premierul Dorin Recean, Bolea a acuzat guvernul de manipulare și de eșecuri economice grave, subliniind că promisiunile PAS de a aduce prosperitate Moldovei s-au dovedit a fi doar cuvinte în vânt. Acesta a atacat guvernul pentru indexarea pensiilor în mod incorect, întârzierile în plata salariilor în unele sectoare și pentru perpetuarea schemelor corupte în diverse instituții, inclusiv la vamă și în achizițiile de energie și gaz.

”Realitatea pe care o văd oamenii în fiecare zi, nu are nicio legătură cu rapoartele pe care le întocmesc ONGiștii voștri pentru a le prezenta curatorilor care vă dictează cum să conduceți și să băgați o țară în sărăcie, în doar 3 ani de zile. Realitatea este departe de fotoliile și cortegiile în care vă aflați. În acești ani de guvernare PAS noi am văzut cum pensiile se indexează contrar Constituției, salariile la unele întreprinderi nu se achită cu lunile, schemele la vamă și la procurarea energiei electrice și a gazului continuă și chiar înfloresc, tot felul de licitații trucate, concursuri fraudate și promisiuni goale că vom trăi într-o țară de vis. Despre asta oamenilor nu vreți să le vorbiți prin rapoarte?”, a menționat Bolea.

Reforma justiției a fost, de asemenea, subiectul criticilor, Bolea evidențiind o presiune politică din ce în ce mai mare asupra instanțelor și procurorilor, care ar împiedica independența sistemului judiciar. Criticile au vizat și gestionarea Ministerului Educației, în contextul unui incident grav într-un gimnaziu din Telenești, unde copiii au ajuns să se bată până la pierderea memoriei, fără ca profesorii să intervină corespunzător.

Bolea a subliniat lipsa de transparență și de credibilitate a rapoartelor oficiale ale guvernului, descriindu-le ca fiind mai degrabă ”niorlăieli” menite să distragă atenția de la problemele reale ale țării. El a argumentat că actuala guvernare preferă să acuze adversarii politici și să încerce să scape de responsabilitate, în loc să ofere soluții concrete pentru problemele reale ale cetățenilor.

”Ați avut un eșec lamentabil pe domeniul economic, întreprinderile fug ca și cetățenii din această țară, iar ministrul vostru care a promis o firmă de taxi și un magazin de haine, care nici acelea nu au venit în Moldova, este preocupat de digitalizarea care nu mai are loc. Reforma justiției a stat la baza promisiunilor voastre electorale, dar în realitate este o catastrofă ceea la ce ați adus sistemul de drept din țară. Aici ca dovadă sunt deciziile instanțelor locale privind pre-vettingul, deciziile CEDO privind Procurorul General. CSP și CSM au devenit instituții totalmente afiliate politic, evaluările pe care le-ați început au devenit glume pentru cetățeni, iar judecătorii și procurorii care nu doresc să vă slujească și să vă îndeplinească ordinele, în cel mai bun caz pleacă din sistem, dacă reușesc. În caz contrar sunt supuși presiunilor de către mascați. Culmea este că indicațiile către judecători și procurori se dau la briefinguri de presă și emisiuni televizate și deja nici nu vă mai este rușine să faceți asta. Aceasta este justiția europeană pe care o promovați? Să vă subordonați instituțiile, judecătorii și procurorii? Să le arătați din deget celor care au luat decizii corecte dar nu vă convin vouă? Eu cred că voi ceva ați încurcat. În timp ce Ministrul Educației dansează și ”retrăiește” pentru popor, într-un gimnaziu din Telenești copiii se bat până ajung la amnezie, iar profesorii nu binevoiesc să solicite ambulanța. Când o să vedem un raport cu adevărat credibil de la voi și care corespunde realității, dar nu niorlăieli? Că doar asta faceți, niorlăiți că vă atacă rușii, că mâna Moscovei, că vin cecenii, că Ilan Șor, că Plahotniuc, că ba vă încurcă presa și închideți 12 televiziuni. Totul vă încurcă, ca și în bancul cu dansatorul, căruia îi încurcă….. picioarele. Sunteți jalnici și sunt sigur că cetățenii vor da verdictul la următoarele alegeri”, a concluzionat deputatul.

Amintim că astăzi, 14 martie 2024, premierul Dorin Recean a prezentat în Parlament raportul de activitate al Guvernului pentru anul 2023. Oficialul a declarat că, în anul 2023, Guvernul a lucrat pe patru direcții importante: dezvoltare economică și creșterea bunăstării, pacea și securitatea, anticorupție și reforma justiției, integrare europeană.

Prim-ministrul a remarcat că, în anul trecut economia Republicii Moldova s-a recuperat după consecințele crizelor multiple ale anului 2022, cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că politica în domeniul ocupării forței de muncă a fost axată pe promovarea ocupării tinerilor, a persoanelor cu dizabilități și a șomerilor și creșterea investițiilor în programele de ocupare a populației.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share