Vinurile moldovenești cuceresc piețele internaționale: Exporturi în creștere cu 18% în volum și 24% în valoare

Exporturile de vin produs în Republica Moldova au crescut în anul 2023 cu 18% în volum și 24% în valoare, comparativ cu anul 2022, fapt ce indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor. Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile moldovenești, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%, scrie Moldpres.md

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), o majorare semnificativă a exporturilor vinurilor moldovenești se atestă și în America, fiind înregistrată o creștere de 84% în valoare. Prețul mediu de export pentru vinurile „liniștite” îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1.70 dolari/sticla. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu de 3.29 dolari/sticlă la vinul îmbuteliat.

Sursa citată menționează că, în anul 2023, s-a reușit și crearea unui vin de calitate superioară, ghidat de tehnologia inteligenței artificiale în toate etapele de producție – de la recoltare la fermentare, tratare, crearea cupajelor, designul etichetelor și comunicare. „Prin urmare, proiectul s-a bucurat de recunoaștere și apreciere internațională, evidențiind potențialul țării noastre de a inova în domeniul vitivinicol prin adoptarea tehnologiilor avansate”, indică MAIA.

Potrivit statisticilor, Republica Moldova se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri. Industria vitivinicolă reprezintă una dintre ramurile-cheie ale economiei țării noastre. Vinurile moldovenești sunt importate de peste 70 de țări din diferite colțuri ale lumii.

Total
0
Shares
Total
0
Share