Alte știri

Viorica Dumbrăveanu desființează fake-news-ul lansat de Maia Sandu referitor la banii pentru vaccinul împotriva COVID-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

Viorica Dumbrăveanu, ex-ministru al Sănătății în Guvernul Chicu, desființează fake-news-ul lansat de Maia Sandu referitor la banii pentru vaccinul împotriva COVID-19, informează Telegraph.md

Printr-o postare pe Facebook, Dumbrăveanu explică și anexează probe care demonstrează că fostul executiv a prevăzut resurse financiare pentru procurarea vaccinurilor împotriva COVID-19, banii fiind planificați regulamentar în bugetul gestionat de CNAM.

“În ultimul timp se observă o intensificare a acțiunilor de dezinformare a opiniei publice cu privire la neplanificarea surselor financiare pentru anul 2021, în scopul procurării vaccinului anti Covid, precum și lipsa surselor financiare pentru acest scop.

În acest context, vin cu o informație la acest subiect, inclusiv îmi voi fundamenta poziția cu acte confirmative.

La data de 30 noiembrie 2020, Guvernul a aprobat proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2021 (acesta poate fi accesat aici). Astfel, la Subprogramul ”Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” (fondul măsurilor de profilaxie) au fost aprobate 45,0 mln. lei, iar în nota informativă este menționat că aceste mijloace urmează a fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, pentru achiziția vaccinului anti COVID (extrasul din nota informativă este anexat).

Respectiv, după aprobarea Legii FAOAM pentru 2021, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, la data de 29 decembrie 2020, a decis alocarea a 5,0 mln. lei pentru achiziționarea vaccinului anti COVID din cele 45,0 mln. aprobate (procesul verbal este anexat).

Totodată, țin să menționez că, pe lîngă aceste 5,0 mln. lei alocate din fondul de profilaxie, în fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, au fost aprobate 10,0 mln. lei pentru anul curent, care, conform Hotărîrii Guvernului nr. 594/2002 pot fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare, legate de îmbolnăviri şi afecţiuni urgente, adică, inclusiv, pentru achiziționarea vaccinului anti COVID.

Generalizând, pentru cei care NU cunosc și nici NU doresc să cunoască că, la moment, există în fondurile de asigurări obligatorii de asistență medicală cel puțin 15,0 mln. lei ( 5,0 mln. din fondul de profilaxie și 10,0 mln. din fondul de rezervă al CNAM) disponibile pentru achiziționarea vaccinului anti COVID. Iată de ce, a fost aprobată Hotărîrea Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 44 din 09 februarie 2021, care la pct. 10 menționează că, CNAM va finanța cheltuielile pentru achiziția de vaccin și a consumabilelor pentru combaterea COVID-19 (hotărîrea este anexată).

Suplimentar, la necesitate, pot fi alocate resurse financiare din fondul de intervenție (116321,3 mii lei), precum și din fondul rezervă al Guvernului (161500,0 mii lei).

În concluzie, remarc citatul unui politician britanic „Nu este suficient să facem tot ce putem, câteodată trebuie să facem și ceea ce trebuie”. Îndemn clasa politica, profesioniștii din domeniile relevante să-și consolideze eforturile pentru a asigura populația Republicii Moldova cu vaccin anti Covid și să se detașeze de la declarații critice și fără impact pentru sănătatea populației”, a explicat Dumbrăveanu.

Președintele Maia Sandu a declarat de mai multe ori, în cadrul unor conferințe de presă și la TV, precum că Executivul condus de Ion Chicu nu a alocat bani pentru vaccinul împotriva COVID-19. Însă, după cum se confirmă și din explicațiile scrise de Dumbrăveanu, declarațiile Maiei Sandu au fost false, iar în baza acestora au fost lansate unele fake-news-uri în presa docilă Președinției.

Anterior, Maia Sandu a mai spus că Dumbrăveanu nu a cerut aderarea Moldovei la programul COVAX de negociere a prețurilor pentru vaccinul menționat, dar și această declarație s-a dovedit a fi una falsă.

loading...

Comments are closed.