Economic

Viticultorii solicită subvenționarea tehnologiilor moderne pentru a avea recolte de 5 ori mai mari

Pinterest LinkedIn Tumblr

Participanții la Forumul Național al Producătorilor de Struguri au apreciat anul 2017 drept unul din cei mai buni la capitolul productivitate. În premieră, Republica Moldova a  obținut peste o sută de mii de tone de struguri de masă. La Forumul, organizat astăzi de Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor de Masă, au participat peste 100 de producători și exportatori de struguri, precum și experți naționali și locali, informează MOLDPRES.

Producători de struguri au declarat că subvenționarea tehnologiilor moderne le-ar permite majorarea de patru ori a recoltelor. Participanții la Forum au solicitat Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură subvenționarea investițiilor pentru aplicarea sistemelor Pergola sau Gable la înființarea viilor.

Actualmente metoda clasică de producere a strugurilor utilizată pe larg în Republica Moldova permite recoltarea a circa 8-10 tone de struguri de masă per hectar, în timp ce sistemul Pergola sau Gable oferă un randament plantației de până la 45-50 tone de struguri per hectar.

Sectorul de producere a strugurilor este în creștere, prin urmare a sporit volumul de struguri exportați și s-a extins geografia exporturilor, fiind înregistrate destinații netradiționale cum ar fi Mongolia sau Dubai, a menționat în cadrul reuniunii Gheorghe Gaberi, președintele Asociației Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor de Masă și directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Directoarea proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova, Cynthia Steen, a afirmat, la rândul ei, că producerea strugurilor este un sector de perspectivă pentru agricultorii din Republica Moldova, de aceea proiectul oferă asistență pentru promovarea tehnologiilor moderne de producere, inclusiv a materialului săditor, și diversificarea piețelor de export.

Sectorul de producere a strugurilor de masă este în creștere, iar anual sunt plantate circa 750 de hectare de vii moderne. În anul 2017 recolta de struguri de masă recoltați a atins o cotă maximă de circa 110 mii tone, a subliniat Valeriu Cebotari, reprezentant al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Forumului Național  a fost organizat de Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor de Masă cu susținerea financiară a Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și a Fundației HEKS în Moldova.

Potrivit datelor statistice, actualmente în Republica Moldova sunt înregistrate circa 20 mii de hectare de vii de soiuri de masă, amplasate preponderent în raioanele Cahul, Cantemir, Hâncești, Ialoveni și UTA Gagauz-Yeri. Strugurii din R. Moldova sunt exportați în Federația Rusă, România, Belarus,  Irak și alte țări. În 2014, Uniunea Europeană a oferit o cotă de export de 10 000 tone pe an, fără taxe vamale, pentru strugurii de masă produși în Moldova. Exportatorii moldoveni de struguri au utilizat această cotă în întregime și chiar au depășit-o  în 2015, 2016 și 2017. Suprafața totală a viței de vie în Republica Moldova este de aproximativ 78 000 de hectare, potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului.

loading...

Comments are closed.