Vlad Filat: Rezultatele alegerilor din Găgăuzia sunt efectul direct al guvernării Maiei Sandu și PAS

 

După anunțarea rezultatelor alegerilor din Găgăuzia, fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, a făcut o declarație în care a atras atenția asupra pericolelor pe care le presupun aceste alegeri pentru viitorul european al țării.

În primul rând, Filat a subliniat faptul că primii trei clasați sunt oamenii pe care Moscova i-a sprijinit în aceste alegeri. Candidatul lui Șor, Evghenia Guțul, candidatul PSRM, Grigorii Uzun, și Victor Petrov fac parte din coloana a 5-a, aceștia fiind aleși de alegătorii din Găgăuzia pentru a-i reprezenta în parlamentul regional. În opinia lui Filat, acest lucru este foarte periculos pentru Republica Moldova, deoarece aceste persoane ar putea să urmeze agendele și interesele Moscovei și să încerce să saboteze aderarea țării la Uniunea Europeană.

În al doilea rând, Filat a subliniat faptul că aceste alegeri au fost, de asemenea, un semn al nemulțumirii populației față de guvernarea Maiei Sandu și PAS. El a spus că guvernarea actuală a fost incapabilă să rezolve problemele sociale și economice ale societății și a neglijat Găgăuzia, ceea ce a dus la acest rezultat în alegeri. De asemenea, Filat a acuzat guvernul actual de incapacitatea de a bloca fluxul de bani murdari și de a opri fărădelegea, ceea ce a devenit o problemă care amenință securitatea națională.

Filat a subliniat faptul că, dacă nu va exista o alternativă puternică, pro-europeană la guvernul actual, atunci rezultatul din Găgăuzia riscă să se repete la nivelul întregii țări. El a atras atenția că, în ciuda felicitărilor și încurajărilor din partea partenerilor externi, doar cetățenii moldoveni au dreptul să voteze, iar rezultatele din Găgăuzia arată că Republica Moldova este foarte aproape de a avea un guvern condus de Șor.

Filat a încheiat declarația sa cu un sentiment trist și a avertizat că Republica Moldova ar putea deveni un vector de instabilitate regională dacă nu se vor lua măsuri pentru a evita un astfel de scenariu.

Declarația integrală:

“Rezultatul alegerilor din Găgăuzia sunt extrem de periculoase pentru Republica Moldova și viitorul ei european.

În primul rând, primii trei clasați sunt oamenii pe care a mizat Moscova în aceste alegeri: Evghenia Guțul candidatul lui Șor, Grigorii Uzun candidatul PSRM și al lui Dodon. De asemenea parte a coloanei a 5 este și Victor Petrov.

Chiar dacă rezultatul alegerilor va fi anulat, starea alegătorilor va rămâne aceiași.

În al doilea rând, aceste rezultate sunt efectul direct al guvernării Maiei Sandu și PAS. O foarte proastă guvernare, țâfna cu care tratează oamenii și celelalte partide, neputința de a genera soluții la problemele social economice care macină societatea și aroganța cu care au tratat Găgăuzia au dus la acest rezultat.

Incapacitatea actualei puteri de a bloca fluxul de bani murdari și de a opri fărădelegea a devenit o problemă ce amenință securitatea națională și vectorul pro-vest putând transforma Republica Moldova într-un vector de instabilitate regională.

Dacă nu se va crea o alternativă puternică, pro-europeană actualei guvernări, rezultatul din Găgăuzia riscă să se repete la nivel de Republică în următoarele scrutine electorale.

Sunt lăudabile felicitările și încurajările partenerilor externi, dar la vot merg doar cetățenii moldoveni, iar rezultatele din Găgăuzia arată că suntem la un pas de a rămâne cu Maia Sandu îmbrățișată de liderii occidentali, iar noi cu Șor la guvernare.
Trist, foarte trist.”

Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, pe baza datelor preliminare primite verbal de la birourile electorale de sector, a anunțat următoarele rezultate preliminare:

  • Eugenia Guțul – 14890;
  • Grigori Uzun – 14849;
  • Petru Petrov – 9132;
  • Nicolae Dudoglo – 5059;
  • Dmitri Croitor – 5825;
  • Serghei Chimpoeș – 3231;
  • Mihail Formuzal – 1969;
  • Serghei Chernev – 1301.

În urma anunțării rezultatelor preliminare ale alegerilor pentru funcția de bașcan în Găgăuzia, care au avut loc duminică, 30 aprilie 2023, se pare că doi candidați se vor întrece în turul doi al scrutinului. Eugenia Guțul și Grigorii Uzun vor continua competiția pentru a câștiga această funcție importantă în autonomia găgăuză. Rezultatele finale vor fi anunțate după procesarea datelor de către consiliile electorale regionale, pe 1 mai la ora 9 dimineața, la sediul Comisiei Electorale din Găgăuzia din municipiul Comrat, informează telegraph.md

Total
0
Shares
Total
0
Share