Politic

Vlad Plahotniuc face declarații incendiare: „Pe lângă un partid de stânga, Rusia controlează în Moldova și un partid care pretinde a fi pro-european de opoziție”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a acordat pentru Deschide.MD primul interviu din acest an, unul decisiv pentru viitorul politic și cursul Republicii Moldova. Pe lângă declarațiile despre dosarul penal care i-a fost intentat la Moscova și despre persoanele care stau în spatele acestuia, Plahotniuc s-a referit și la partidele din Republica Moldova care sunt controlate de Federația Rusă.

Plahotniuc a declarat că există semnale tot mai evidente de implicare a unor entităţi din Federaţia Rusă în campania electorală care urmează să aibă loc în Republica Moldova, iar PD-ul documentează toate aceste cazuri și este extrem de atent la ceea ce se întâmplă. Președintele PDM a declarat că a sesizat şi va sesiza în continuare instituţiile statului în legătură cu aceste semnale periculoase, dar şi instituţiile internaţionale.

Fără a menționa Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și Partidul Nostru, Plahotniuc a  declarat că pe lângă aceste partide de stânga, care nici măcar nu mai ascund că au susţinere de la Moscova, inclusiv logistică, mediatică şi de alte feluri, în țara noastră mai există și un partid în opoziţia de dreapta care are legături foarte clare cu oameni care acţionează pentru serviciile secrete ruse şi care, deşi nu mai are un scor prea mare, are misiunea clară de a ţine dreapta divizată.
Andrei Năstase, Igor Dodon, Renato Usatîi, Partidul Nostru, Platforma DA, PSRM

„Atunci când ai partide de stânga care nici măcar nu se ascund că au susţinere de la Moscova, inclusiv logistică, mediatică şi de alte feluri, când ai un partid în opoziţia de dreapta cu legături foarte clare cu oameni care acţionează pentru serviciile secrete ruse şi care, deşi nu mai are un scor prea mare, are misiunea clară de a ţine dreapta divizată şi a împiedica o nouă coaliţie pro europeană după alegeri, atunci când la noi în ţară vin tot mai multe persoane din Federaţia Rusă cunoscute pentru activitatea lor propagandistică şi nocivă, implicate în trecut abuziv şi în campanii electorale din alte ţări democratice, nu cred că mai sunt necesare multe exemple şi comentarii. Avem încercări tot mai evidente de implicare a unor entităţi din Federaţia Rusă în campania electorală care urmează să aibă loc în Republica Moldova, documentăm toate aceste cazuri, suntem extrem de atenţi la ceea ce se întâmplă. Am sesizat şi vom sesiza în continuare instituţiile statului în legătură cu aceste semnale periculoase, dar şi instituţiile internaţionale. Nu avem de gând să stăm cu mâinile în sân, să ne punem întrebări după ce alegerile au avut deja loc. Vom interveni la timp şi nu vom permite ca cineva din afara ţării să se implice în campania electorală, nici direct, nici indirect, prin diferite modalităţi de şantaj şi presiune asupra statului sau a politicului. Alegerile trebuie să fie libere, democratice şi să aibă loc în Moldova, să reflecte opinia cetăţenilor noştri, inclusiv a celor plecaţi peste hotare, dar nu opinia unor grupări de interese sau a altui stat.”, a declarat Plahotniuc.

Chiar dacă la fel nu a menționat la care partid de dreapta se referă, cel mai probabil că Plahotniuc s-a referit la partidul Platforma DA condus de Andrei Năstase. Și asta deoarece președintele Platformei DA a declarat în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la ProTV, că este gata să pună batista pe țambal ce ține de cursul european al Republicii Moldova și chiar are în acest sens o înțelegere cu Igor Dodon, pe atunci președintele PSRM și Renato Usatîi, președintele Partidului Nostru, ambii fiind politicieni pro-ruși care au declarat în repetate rânduri că vor anula Acordul de Asociere cu UE, atunci când vor veni la guvernare.

loading...

Comments are closed.