Vladimir Bolea efectuează o vizită de lucru în Lituania

Vicepremierul Vladimir Bolea și-a început vizita de lucru în Lituania, după ce a vizitat Letonia și Estonia. În dimineața zilei, oficialul moldovean a fost întâmpinat la Ministerul Agriculturii din Republica Lituania de ministru Kęstutis Navickas.

Oficialii au discutat despre situația în sectorul agroalimentar și despre acțiunile necesare pentru a spori cooperarea bilaterală în domeniul agriculturii și industriei alimentare, consolidând astfel cooperarea economică, științifică și tehnică prin schimbul de informații de interes reciproc.

Partea lituaniană a reiterat susținerea continuă pentru parcursul european al Republicii Moldova și și-a exprimat disponibilitatea de a oferi suport pentru consolidarea capacităților instituționale.

S-a menționat, de asemenea, importanța sporirii volumului producției agricole din ambele state, comercializate atât în Lituania, cât și în Moldova. Un alt aspect al activității comune este asistența acordată de Lituania, în calitatea ei de membru al Uniunii Europene, țării noastre în instruirea și ajustarea cadrului legislativ la standardele Uniunii Europene. Ambele părți și-au exprimat dorința de a consolida legăturile și de a promova schimbul de bune practici în domeniul agricol, esențiale pentru alinierea Republicii Moldova la standardele și politicile Uniunii Europene.

Kęstutis Navickas și-a exprimat disponibilitatea de a susține Republica Moldova prin proiecte de asistență tehnică, preluarea experienței în armonizarea legislației naționale cu cea comunitară, precum și mobilizarea asistenței tehnice și financiare pentru implementarea politicilor naționale în domeniul agricol. Totodată, oficialii au discutat despre identificarea potențialelor instrumente pentru cooperarea de viitor în domeniul agriculturii, dezvoltării rurale și regionale, impulsionarea schimburilor comerciale bilaterale, promovarea produselor agroalimentare moldovenești pe piața lituaniană, precum și schimbul de experiență între comunitățile oamenilor de afaceri din ambele țări.

„Cele mai strânse relații pe domeniul agroalimentar le avem cu Lituania, valoarea mărfurilor exportate constituind 7.734,36 mii de dolari. Desigur, am putea majora exporturile, în special cele de fructe, legume, semințe de floarea-soarelui, grâu, vinuri „, a menționat Vladimir Bolea. Oficialul moldovean a mulțumit omologului lituanian pentru susținere și expertiză, iar la final, părțile au convenit să intensifice comunicarea pentru a promova și implementa proiecte comune în domeniile vizate.

Total
0
Shares
Total
0
Share