Alte știri

Vladimir Putin a discutat telefonic cu Aleksandr Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vladimir Putin a discutat telefonic cu președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, despre situația legată de reținerea a celor 33 de cetățeni ruși, anunță serviciul de presă al Kremlinului.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

“S-a exprimat certitudinea că problema apărută va fi reglementată în spiritul înțelegerii reciproce, caracteristice cooperării dintre cele două state”, se arătă în comunicatul administrației prezidențiale ruse.
Moscova este interesată de stabilitatea politică internă în Belarus și de o desfășurare a alegerilor prezidențiale într-o atmosferă calmă, a mai adăugat Kremlinul.

Pe 29 iulie, autoritățile din Belarus au anunțat reținerea a 33 de cetățeni ruși. Pe numele acestora a fost intentat un dosar penal pentru “pregătirea unui atentat”, faptă pentru care ar putea fi condamnați până la 20 de ani. Ulterior, Comitetul de Investigații din Belarus a anunțat că persoanele reținute sunt suspectate de pregătirea unor dezordini în masă în republică. Totodată, serviciile de securitate belaruse afirmă că au primit informații despre sosirea în țară a “peste 200 de mercenari care intenționat să destabilizeze situația în perioada campaniei electorale”.

Moscova a declarat că cetățenii ruși nu sunt implicați în procesele politice interne din republică. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a menționat că grupul de ruși, reținuți în Belarus, se aflau în tranzit prin Minsk spre Istanbul, având toate actele doveditoare, inclusiv biletele la avion, iar logistica era asigurată de o companie belarusă. Moscova a mai declarat că autoritățile de la Minsk au la dispoziție toate documentele necesare pentru stabilirea adevărului. Totodată, MAE al Rusiei a subliniat că interpretările odioase ale părții belaruse în privința reținerii rușilor nu suportă nicio critică și a îndemnat la încetarea provocării unor emoții negative. Diplomația rusă a cerut asigurarea accesului a angajaților consulatului la persoanele reținute.

Citește și: VIDEO // Un bărbat din Beirut a fost găsit în viață de salvatorii voluntari după mai bine de 15 ore sub dărâmături

loading...

Comments are closed.