Alte știri

Vladimir Putin: Rusia este pregătită să lucreze la intensificarea legăturilor cu România

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia este pregătită să lucreze la intensificarea legăturilor cu România, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare a unor noi ambasadori, între care şi noul ambasador al României la Moscova, Constantin Istrate, potrivit agenţiei de presă ruse TASS, informează Defenseromania.ro

‘Contăm pe dezvoltarea unor relaţii reciproc avantajoase cu România, suntem gata să lucrăm împreună pentru a intensifica legăturile politice, economice şi umanitare’, afirmat şeful statului rus în cadrul acestei ceremonii desfăşurate în Sala Aleksondrovski din Marele Palat al Kremlinului şi la care şi-au prezentat scrisorile de acreditare 23 de ambasadori.

Referitor la România, Putin a mai menţionat că ‘există un bun potenţial de cooperare cu privire la problemele din regiunea Mării Negre’, conform TASS, potrivit Agerpres.

Printre ambasadorii care şi-au prezentat scrisorile de acreditare la ceremonia de la Kremlin s-au numărat şefii misiunilor diplomatice din Republica Moldova, Polonia şi Bosnia-Herţegovina, conform site-ului Kremlinului.

Rusia a acuzat ironic România de „provocări hilare”. Moscova „nu va permite niciodată NATO să domine Marea Neagră”

Declarațiile șefului diplomației române Bogdan Aurescu cu privire la faptul că Marea Neagră este „parțial și un lac NATO” se pare că i-au iritat pe cei din Federația Rusă, subiect care a fost documentat de DefenseRomania într-un recent articol.

În cursul săptămânii trecute ministrul român de externe a transmis că România nu se simte ameninţată, ci îngrijorată de prezenţa militară sporită a Rusiei în regiune, iar datorită Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic, Marea Neagră „e parţial şi un ‘lac’ NATO”.

Prezent la EPC Talks Geopolitics, în momentul în care a fost întrebat „ce ar putea NATO să facă pentru a împiedica Rusia să transforme Marea Neagră într-un ‘lac rusesc'”, Bogdan Aurescu a afirmat:

„Datorită aliaţilor NATO, Marea Neagră e parţial şi un „lac” NATO. Nu putem renunţa la a fi prezenţi în regiune ca membri ai Alianţei şi cred că este important să continuăm să ne promovăm valorile în regiune”.

Rusia acuză România de provocărui și anunță că nu va permite niciodată NATO să domine Marea Neagră

Aceasta a fost declarația care i-a iritat pe cei din Federația Rusă. Tot în cursul săptămânii trecute, pentru publicația RIA Novosti și citat de Vzglyad, Alexander Molokshov, șeful grupului de lucru pe probleme juridice internaționale la reprezentarea permanentă a Crimeii pe lângă președintele Rusiei, așadar reprezentant al Kremlinului, a atacat România considerând declarația lui Bogdan Aurescu o „provocare hilară”.

„Cetățenii din Crimeea sunt indignați de o asemenea provocare a unui diplomat occidental de rang înalt”, a precizat Molokshov, potrivit sursei citate. Acesta a denunțat activitatea sporită a NATO în Marea Neagră care a crescut semnificativ în ultimii ani.

Citește și: Vladimir Putin: „Federația Rusă va continua să promoveze realizarea unui acord echitabil, privind soluționarea conflictului transnistrian”

loading...

Comments are closed.