Social

Vladimir Voronin, al treilea președinte al Republicii Moldova își sărbătorește astăzi ziua de naștere! Împlinește 77 de ani

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), al treilea preşedinte al ţării, îşi sărbătoreşte astăzi ziua de naştere. Politicianul împlineşte astăzi 76 de ani.

Tradiţional, colegii de partid şi susţinătorii săi urmează să vină astăzi la sediul partidului, pentru a-i ura “La mulţi ani!”.

Prin școala politică a lui Vladimir Voronin au trecut mai mulți politicieni moldoveni. Cu ocazia zilei de naștere a fostului președinte al Republicii Moldova, redacția ziarului Comunistul a menționat că școala politică a lui Voronin este „școala pe care nu oricine e capabil s-o treacă. În calea sa politică și de viață, el a avut mulți «condrumeți de partid», care, într-un moment sau altul, au sărit din acest tren. Dar, în pofida acestui fapt, trenul își urmează itinerarul, înaintînd spre scopul său, pentru a obține în luptă, — și în timpul guvernării, și în opoziție, — soluționarea principalei probleme, aceasta fiind una de importanță majoră, și anume: construirea unui stat pentru oameni, în care fiecare să se simtă om prețuit și respectat.

Anul trecut fiind invitat la postul de televiziune RTR Moldova, preşedintele PCRM a relatat că este în căutarea unui scriitor, care l-ar ajuta să scrie o carte de memorii, în care a promis că va face mai multe dezvăluiri interesante din cariera sa.

Vladimir Voronin s-a născut la 25 mai 1941 în satul Corjova, aflat pe atunci în R.S.S. Moldovenească.

În anul 1961 a absolvit Tehnicum-ul Cooperatist din Chișinău, iar până în 1971 a lucrat în industria panificației. În anul 1971 a absolvit Institutul Unional pentru Industria Alimentară. Ulterior, a absolvit Academia de Științe Sociale de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1983) și Academia Ministerului Afacerilor Interne al URSS (1991).

Din 1971 până în 1981 a activat în organele administrative de stat: comitetele executive raionale Dubăsari și Ungheni, Comitetul executiv orășenesc Ungheni.

Între anii 1985 și 1989 a lucrat în calitate de prim-secretar al Comitetului orășenesc Tighina al Partidului Comunist din Moldova.

În perioada 1989-1990 a ocupat funcția de ministru al Afacerilor Interne al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești, având gradul de general-maior de miliție.

În 1993, devine lider al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Din 1998 până în 2001 este deputat, liderul fracțiunii comuniștilor din Parlament. Din 2001 până în 2009 este președinte al Republicii Moldova.

În 2009 revine în Parlament în funcția de deputat, pe care o deține până în prezent.

loading...

Comments are closed.