Editoriale

Vlogger: Dragostea nu are nevoie doar de o zi pe an, dragostea se alimentează cu sentimentele pe care le trăiești în fiecare zi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Peste tot în această perioadă se vând diferite inimioare, felicitări și cadouri pentru cupluri. Cei îndrăgostiți se pregătesc de sărbătoarea sfântului Valentin sau unii îi mai spun că e și a Valentinei, adică e ziua sfinților Valentin și Valentina. Foarte mulți încearcă să petreacă cât mai romantic această zi. Restaurantele, cafenelele și hotelurile sunt arhipline, se rezervează locul încă cu mult timp înainte.

Mulți cred că aceasta este o sărbătoare religioasă, deoarece este sărbătorit un sfânt. De fapt noi mereu alterăm importanța unor sărbători, așa cum am mai vorbit în episoadele precedente despre sfinții Pantelimon, Foca, Ilie, Andrei sau despre sărbători mai importante ca Nașterea Domnului sau Boboteaza.

Zilei îndrăgostiților i s-a dat un sfânt protector, pe sfântul Valentin, pentru că o legendă spune că el oficia cununii pe ascuns, deși împăratul a interzis acest lucru. Din acest motiv el a fost ucis. Se întâmpla pe 14 februarie. Nu se cunoaște foarte multe despre Sfântul Valentin, însă se cunoaște că el a fost episcop de Terni, astăzi un oraș la nord de Roma. În realitate, el a fost un mucenic tipic al acelei perioade, în care creștinii erau omorâți pentru faptul că ei credeau și îl propovăduiau pe Hristos. Sfântul Valentin, episcop al Umbriei fost arestat, torturat și decapitat în capitala Italiei.

Aceasta legenda a plăcut americanilor și au transformat din el un protector al îndrăgostiților. Mai târziu această sărbătoare a ajuns și în Europa, iar în ultimii ani ea este tot mai promovată de către agenții economici, televiziuni și pe internet în țara noastră. Într-adevăr calendarul Bisericii catolice pe 14 februarie pe lângă sfinții Chiril și Metodie, cei care au adus învățătura Evangheliei la popoarele slave din centrul Europei, l-au introdus și pe sfântul ierarh Valentin din Umbria. În Biserica ortodoxă el este pomenit pe 30 iulie.

Este bine că cei îndrăgostiți își fac cadouri și își spun unul altuia că se iubesc. Nu este bine când o fac asta superficial și doar o dată pe an. Dragostea nu are nevoie doar de o zi pe an, dragostea se alimentează cu sentimentele pe care le trăiești în fiecare zi, prin respect, grijă și susținere față de persoana pe care o iubești și nu doar prin cadouri, flori și fraza “Te iubesc” cu o anumită ocazie.

Ion Andronache, Ortodoxia – ‘pentru că așa trebuie’

loading...

Comments are closed.