Volodimir Zelenski, prezent la Bulboaca: Mulțumesc moldovenilor pentru că au primit cetățenii noștri, toți refugiații

 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut primele declarații de presă după ce a ajuns la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, acolo unde a fost întâmpinat de președinta Maia Sandu, scrie Ziarul de Gardă

Șeful statului ucrainean se află în Republica Moldova pentru prima dată de la izbucnirea războiului provocat de Rusia în Ucraina.

„Nu a fost ușor să ajungem în Republica Moldova, dar acesta este mesajul poporului nostru – susținem Republica Moldova și o salutăm. Suntem bucuroși să evoluăm istoric împreună, umăr lângă umăr. Mulțumesc moldovenilor pentru că au primit cetățenii noștri, toți refugiații”, a declarat președintele ucrainean.

La rândul său, președinta Maia Sandu a reiterat faptul că Republica Moldova susține planul de pace propus de Ucraina și „crearea unui tribunal internațional pentru a fi judecați cei care comit crime de agresiune în Ucraina”.

„Vă mulțumesc că ați acceptat invitația noastră la cel de-al doilea summit al Comunității Politice Europene. Este extrem de important pentru noi că sunteți astăzi aici. Vom discuta subiecte importante, ne vom reafirma sprijinul pentru Ucraina în timp ce face față agresiunii rusești (…). Ucraina ține astăzi Republica Moldova în siguranță și suntem foarte recunoscători pentru asta. Republica Moldova respectă suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele recunoscute internațional. Republica Moldova susține planul de pace pe care l-ați propus și desigur susținem crearea unui tribunal internațional pentru a fi judecați cei care comit crime de agresiune în Ucraina. Vă rugăm să investiți în țările noastre, să credeți în democrațiile noastre și în viitorul nostru european. Aceasta este contribuția voastră pentru stabilitatea și pacea de pe continent”, a declarat Maia Sandu.

Președintele ucrainean participă la Summitul Comunității Politice Europene de astăzi, 1 iunie. Discuțiile se vor axa pe stabilitatea și reziliența energetică, sustenabilitatea statelor europene și eforturile comune pentru pace, potrivit Grupului Media pentru Știri de Securitate.

La summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie, celor 50 de șefi de state și de guverne le vor fi servite bucate gătite după rețete tradiționale reinterpretate, au anunțat organizatorii. La aperitiv oaspeții vor gusta tradiționalele sărmăluțe, cu umplutură de legume călite în stil moldovenesc, acoperite cu glazură de vin din soiul Saperavi și cu smântână afumată.

Republica Moldova este gazda Summitului Comunității Politice Europene, care se va desfășura la 1 iunie 2023, reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni, potrivit Grupului Media pentru Știri de Securitate privind summitul Comunității Politice Europene 2023 care va avea loc în R. Moldova (GMSS-CPE).

Summitul va avea loc la Castelul Mimi din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri distanță de Chișinău. Comunitatea Politică Europeană este un for guvernamental paneuropean înființat anul trecut, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, servind drept platformă care întrunește liderii europeni cu scopul a discuta și a identifica soluții pentru cele mai urgente probleme ale Europei, precum securitatea, stabilitatea și reziliența energetică.

Total
0
Shares
Total
0
Share