VOT FINAL! PAS a pus în sarcina autorităților din Găgăuzia să restituie TVA-ul companiilor din autonomie

Restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome, în limita veniturilor disponibile. Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect de modificare a Codului fiscal pentru a reglementa mecanismul de restituire a impozitelor și taxelor în beneficiul agenților economici din unitatea autonomă.

Potrivit mecanismului propus, sumele neacoperite pentru restituire vor fi compensate prin transferuri cu destinație specială de la bugetul de stat în anul bugetar următor.

Potrivit notei informative la proiectul de lege, o analiză a situației a constatat că sumele TVA restituite din bugetul de stat sunt în continuă creștere și doar în ultimii 5 ani, bugetul de stat a rambursat peste 640 milioane de lei în calitate de sumă TVA către UTAG. Respectiv, inițiativa legislativă înaintată va asigura respectarea principiului echității fiscale între localitățile țării.

Modificarea legislativă urmează să intre în vigoare la data de 1 noiembrie 2023.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați PAS. Proiectul a fost susținut în lectura a doua de 54 de deputați.

Total
0
Shares
Total
0
Share