Votat în a doua lectură: Mamele neangajate care îngrijesc de copii de până la doi ani vor fi asigurate de stat

Mamele neangajate care îngrijesc de copii de până la doi ani vor avea statut de persoană asigurată și vor beneficia de asistență medicală integrală. Parlamentul a adoptat reglementări privind organizarea sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Sănătății. Potrivit autorilor, prevederea care stipulează că mamele neangajate care au copii de până la doi ani vor fi asigurate de către Guvern este în concordanță cu normele constituționale, conform cărora atât mamele, cât și copiii au dreptul la ajutor și ocrotire specială.

Totodată, persoanele liber-profesioniste care activează în sectorul justiţiei și persoanele neangajate care exercită independent profesia de medic de familie vor continua să fie asigurate și în cazul suspendării activității pe durata concediului de maternitate sau a concediului pentru îngrijirea copilului cu vârsta de până la trei ani. Inițiativa legislativă mai prevede că toate cheltuielile suportate în cazul urgențelor obstetricale (naștere, avort spontan, sarcină extrauterină) pentru femeile neasigurate să fie acoperite din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală.

Documentul conține și alte prevederi care se referă la persoanele asigurate. Astfel, cetățenii care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă până la sfârșitul anului vor rămâne asigurați până la data de 31 ianuarie a anului viitor. Modificarea respectivă este necesară, întrucât legea anuală a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală se publică, de regulă, la sfârșitul lunii decembrie. Din această cauză, persoanele care își cumpără polița de asigurare individual nu pot achita prima până la Anul Nou sau în primele zile din luna ianuarie, acestea fiind zile de odihnă. Or, persoanele respective ar putea avea nevoie de polița de asigurare în cazul spitalizării. Autorii documentului mai propun ca persoanele care nu achită prima în sumă fixă până la 31 martie să nu fie amendate.

Proiectul a fost votat în a doua lectură de 65 de deputați.

Total
0
Shares
Total
0
Share