VOTAT // Inechitățile în aplicarea TVA la medicamente vor fi eliminate

Proiectul de modificare a Codului fiscal și a Legii cu privire la tariful vamal, în vederea aplicării corecte și uniforme a TVA la medicamente, a fost votat în cea de-a doua lectură.

Până în prezent, exista o inechitate privind aplicarea TVA la medicamentele înregistrate în Nomenclatorul de stat (fiind calificate drept medicamente) și la cele care nu sunt înregistrate în Nomenclatorul de stat, însă sunt autorizate pentru import de către Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Prin urmare, se atestau multiple cazuri de recalificare neîntemeiată de către Serviciul Vamal a poziției tarifare pentru unele medicamente, fiind aplicată TVA de 20% și nu de 8%. Uneori două entități interpretează diferit același produs.

Astfel, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale califică preparatul Linkus ca fiind medicament, pentru care TVA este de 8%, iar Serviciul Vamal – ca supliment alimentar, fiindu-i atribuit alt cod vamal, pentru care TVA constituie 20%.

Stabilirea TVA de 8% pentru medicamente, indiferent de poziția tarifară, va contribui la stabilizarea și micșorarea prețurilor la medicamente și produse farmaceutice, vândute cu amănuntul.

Un alt obiectiv urmărit prin promovarea proiectului de lege este asigurarea accesului pe piața farmaceutică a mai multor medicamente, dispărute în ultimii ani din farmaciile din țară.

Prin eliminarea barierelor, uneori birocratice, agenții economici importatori de medicamente și produse farmaceutice vor putea efectua procedura de devamare și punere pe piață a medicamentelor în termeni mai restrânși.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share