Vremea în următoarea săptămână: În Moldova se anunță condiții meteo deosebit de severe!

iarna, zapada in moldova, inghet, craciun

Până pe data de 11 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova se menţine Codul Galben de condiţii complicate ale vremii.

În legătură cu zăpada căzută, în râurile mici și bazinele acvatice din ţară, gheața va fi instabilă și camuflată de zăpadă, iar ieșirea pe ea va prezenta pericol sporit. Meteorologii atenţionează pescarii să fie prudenți, iar părinții să-și supravegheze copiii. Este o perioadă mai complicată, când gheaţa nu este sigură şi ieşirile la patinat sau la pescuitul de iarnă pot avea consecinţe tragice, de aceea este bine de evitat aceste activităţi, cel puţin pe perioada avertizării hidrologice.

Astfel, conform meteorologilor, în legătură cu ieșirea ciclonului sudic, azi şi mâine, pe teritoriul țării se prevăd condiții meteo complicate: vor cădea precipitații puternice (15-20 l/m2, izolat de până la 25 l/m2 ). Vremea de joi, 10 ianuarie, este determinată predominant de zăpadă, în zona de sud – ploaie și lapoviță. Vineri, 11 ianuarie, în toată ţara sunt prognozate ninsori.

„Temporar va viscoli, pe drumuri se vor forma troiene, cu depuneri de polei pe firele electrice și crengi. Vântul nord-vestic se va intensifica pe 11 ianuarie până la 15-20 m/s”, indică meteorologii.

În acest context, salvatorii atenţionează populaţia să ţină cont de avertizările meteo şi să nu meargă la drumuri lungi, dacă nu există necesitate. În caz că aceste călătorii sunt indispensabile, hainele îmbrăcate trebuie să fie corespunzătoare cu temperatura de afară, iar în caz de situații de risc să telefoneze de urgență la Serviciul 112. De asemenea, oamenii sunt rugați să evite deplasarea pe porțiuni unde atârnă crengi și cabluri electrice pentru a evita traumatismele.
 
În caz de Cod Galben, condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice.
Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share