Zeci de oameni au murit și dispărut în urma unei alunecări de teren în Congo

 

Cel puţin 12 persoane au murit şi peste 50 sînt în continuare date dispărute după ce ploile torenţiale au provocat prăbuşirea unei ravene în apele unui rîu din sud-vestul Republicii Democratice Congo, a precizat duminică un oficial local şi lider al societăţii civile, scrie Digi24.ro

Alunecarea de teren a avut loc sîmbătă, 13 aprilie, aproximativ la orele prînzului, în Dibaya Lubwe, o comună din provincia Kwilu. Aceasta a produs o cascadă de noroi şi resturi care s-au prăbuşit pe malurile rîului Kasai, unde era andocată o barcă, iar mai mulţi oameni spălau rufe. Felicien Kiway, guvernatorul interimar al provinciei congoleze a spus că 12 trupuri neînsufleţite au fost scoase de sub pămînt pînă la această oră, dintre care nouă femei şi trei bărbaţi, inclusiv un bebeluş.

Acesta a precizat că: „Circa 50 de persoane sînt date dispărute, dar vom continua căutarea prin nămol”, adăugînd că şansele de a descoperi supravieţuitori sînt slabe, întrucît incidentul s-a produs în urmă cu peste 12 ore. Arsene Kasiama, coordonatorul unei asociaţii a societăţii civile, a spus că alunecarea de teren a afectat şi oameni care îşi făceau cumpărăturile într-un magazin.

El a anunţat un bilanţ de 11 decese, şapte supravieţuitori grav răniţi şi peste 60 de persoane date în continuare dispărute. Infrastructura deficitară și planificarea urbană defectuoasă de pe teritoriul R.D. Congo sporesc vulnerabilitatea comunităţilor în faţa precipitaţiilor extreme, care au devenit mai intense şi mai frecvente în Africa din cauza temperaturilor în creştere, potrivit experţilor în climă.

Total
0
Shares
Total
0
Share