Alte știri

180 de întreprinderi au primit suport în procesul de digitalizare

Pinterest LinkedIn Tumblr

În cadrul ședinței Comitetului de supraveghere a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”, care a avut loc pe 5 noiembrie curent, au fost selectate primele 57 de companii din Republica Moldova care vor primi finanțare nerambursabilă de până la 200 mii lei pentru digitalizarea afacerilor. Totodată, alte 123 de întreprinderi vor beneficia de Business Vouchere în valoare de 20 mii lei pentru accesarea serviciilor de dezvoltare a paginilor web și setare pe pagini de socializare ale afacerii.

„Mă bucur că tot mai mulți antreprenori sunt interesați să-și dezvolte continuu afacerile și au aplicat la Instrumentul de susținere privind digitalizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În contextul actual este imperativ ca afacerile să-și modernizeze platformele online, astfel încât să-și vândă ușor produsele și serviciile”, a declarat Iuliana Drăgălin, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, președinte al Comitetului de supraveghere a programului.

Din cele 57 de companii, înaintate spre finanțare la Componenta de Grant, 30% sunt din domeniul agricol și agroalimentar, 20% din industria prelucrătoare, 5% practică activități profesionale științifice și tehnice, 7% activează în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicații, 9% privind activități de cazare și alimentație publică, iar 13% activează în alte domenii (învățământ, servicii medicale, traduceri etc). 38% din companii sunt localizate în municipiul Chișinău, 29% în regiunea de nord a țării, 17% în centru, iar 16% în regiunea de sud și UTA Găgăuzia.

Totodată, prin intermediul Instrumentului de susținere, 123 de întreprinderi au fost înaintate spre finanțare în cadrul suportului sub formă de Business Voucher pentru contractarea serviciilor de dezvoltare a propriei pagini web, setării pe pagini de socializare, elaborarea profilului on-line și descrierii activității companiei și produselor acesteia, aderarea la platforme de tip market-place, ce oferă posibilități de plăți online și aspecte logistice integrate.

„Suntem convinși că noul Instrument de susținere va oferi IMM-urilor oportunități importante în eficientizarea eficiența proceselor de producție, a  capacității de inovare și generare a noilor modele de afaceri, iar utilizarea tehnologiilor informaționale și a celor digitale vor spori în mod semnificativ competitivitatea atât pe piața internă, cât și externă”, a menționat directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Iulia Costin.

Instrumentul de susținere privind Digitalizarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene, implementat de ODIMM, în comun acord cu Proiectului „Consilierea Guvernului Republicii Moldova în politici economice”, implementat de către GIZ Moldova cu suportul financiar al Guvernelor Germaniei și Elveției, precum și cu partenerii de implementare – GoOnline al Asociației COR, Programul Startup Moldova dezvoltat de proiectul TEKWILL, cu susținerea USAID, Suedia și UK aid.

Citește și: Smartphone, ceasuri inteligente și boxe portabile pentru cei mai activi deținători de Mastercard de la Victoriabank

loading...

Comments are closed.