36 de persoane s-au trezit cu credite imense după ce au dat datele din buletin unui individ din Soroca

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a unui tânăr cu vârsta de 20 de ani din Soroca pentru contractarea falsă a creditelor din numele a 36 de persoane.

Potrivit PCCOCS, victimele au fost păgubite cu peste 750.000 de lei, începând din ianuarie 2023, iar majoritatea cazurilor au avut loc în martie, în mai multe raioane ale republicii. Majoritatea din victime sunt studenți la colegii din capitală, precum și un bărbat cu dizabilități severe.

Primăvara, victimele au fost anunțate de o companie de creditare că le datorează a câte circa 20.000 de lei; iar în unele cazuri circa 9.000 sau 45.000 de lei. Prin urmare, după cum procurorii PCCOCS anunțau în luna mai, aceștia au depus plângeri penale, iar învinuitul și complicii său au început să fie cercetați de oamenii legii.

Aceștia pretindeau că aveau nevoie să primească transferuri bănești de peste hotare, iar limita admisibilă ar fi fost depășită. În acest scop, victimele erau rugate să le dea datele personale din buletinul de identitate, apoi le fotografiau fața, din mai multe unghiuri, după care le „mulțumeau” cu a câte 200-300 de lei pentru ajutorul acordat.

În realitate, învinuitul le solicita aceste date pentru ca să le creeze cont la compania de creditare, prin aplicația telefonică. Ulterior, acesta completa electronic un formular al companiei, din numele victimelor, fără ca acestea să cunoască. În câteva zile, iar uneori în aceeași zi, acesta primea aprobarea companiei și extrăgea banii din bancomat.

Tânărul a absolvit studiile gimnaziale, iar anterior a fost trimis în judecată pentru o altă escrocherie și obținere a creditelor prin înșelăciune. Acesta-și recunoaște vinovăția, în rolul de lider al acesteia, iar în privința altor doi tineri și două tinere investigațiile penale continuă. Acesta a cheltuit banii extrași din bancomate atât pentru nevoi personale, cât și pentru distracții, inclusiv prin închirierea mașinilor de lux (spre exemplu, la întrevederea cu o victimă, s-a prezentat la volanul unui Porsche).

La solicitarea procurorilor PCCOCS, acesta a fost plasat în arest preventiv, în așteptarea pronunțării hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Potrivit legii, escrocheria comisă în aceste împrejurări se pedepsește cu amendă de 42.500-67.500 de lei sau cu închisoare de la 1 la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share