Cei 12 reținuți în operațiunea ”deep fake”, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile

Cei 12 învinuiți, reținuți în cadrul operațiunii „deep fake” – au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile, la solicitarea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Încheierea a fost pronunțată astăzi, 9 august, de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Precizăm, că potriit poliției, schema de escrocherie a fost înfăptuită de un grup criminal organizat format din membri ai mai multor state. Operațiunea a fost desfășurată de comun cu procurorii DIICOT din România, cu sprijinul Direcției Investigații Strategice a Poliției din Ucraina (care a desfășurat nouă percheziții la Kiev), sub egida agențiilor europene Eurojust, Europol și Selec și cu sprijinul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” de la Chișinău.

În cadrul operațiunii denumite „Deep fake” bănuiții din Republica Moldova ar fi abordat potențialele victime din România, inclusiv prin publicitate creată pe internet, cu pozele unor persoane cu notorietate sau sigle ale unor unități bancare, publicații de specialitate economică sau posturi de televiziune. În așa mod, aceștia ar fi publicat pe internet reclame prin care era promovată posibilitatea unor câștiguri sigure, rapide și mari în baza unor investiții reduse (250 USD, 250 euro) în acțiuni/monede virtuale, prin intermediul unor platforme de tranzacționare on-line. Cele 12 persoane sunt îninuite de escrocherie și spălare de bani în domeniul investițiilor pe diverse platforme specializate. Prejudiciul cauzat de acestea ar fi de circa 1 200 000€.

Total
0
Shares
Total
0
Share