VIDEO // Andrei Năstase propune ca veteranii războiului moldo-rus de la Nistru din 1992 să primească alocații echivalente cu salariul unui deputat

Andrei Năstase, candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, a lansat o propunere prin care veteranii războiului moldo-rus de la Nistru din 1992 să primească alocații în mărimea salariului unui deputat.

Năstase a subliniat importanța recunoașterii sacrificiilor făcute de cei care au luptat pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova, afirmând că acești eroi merită respectul și sprijinul națiunii. „Independența de azi a țării li se datorează lor”, a spus Năstase, referindu-se la veterani și la familiile celor căzuți în luptă.

Candidatul la președinție a criticat actuala clasă politică pentru că nu a acordat suficientă atenție eroilor din 1992, subliniind că aceștia și familiile lor merită condiții de viață decente și un sprijin financiar substanțial.

Propunerea sa vine în contextul în care Republica Moldova se pregătește să sărbătorească Ziua Independenței, Năstase considerând că este un moment potrivit pentru a onora sacrificiile făcute de cei care au luptat pentru libertatea țării. „Cei aflați astăzi în fotoliile confortabile din clădirea de peste drum au legitimații, salarii grase, mașini de serviciu și locuințe gratuite datorită eroilor care, în ’92, au luptat până la moarte pentru acest petic de pământ”, a adăugat Năstase.

Acesta a lansat, de asemenea, un apel către actuala guvernare să nu mai „mimeze lupta cu exponenții intereselor străine” și să se concentreze pe punerea în aplicare a legilor și interesului public.

Menționăm că astăzi, pe scările Președinției, în loc să apară Maia Sandu la dezbateri, au apărut anumite persoane care, de fiecare dată, scandează împotriva celor care nu sunt de acord cu poziția guvernării sau a președintelui țării.

”Stimați concetățeni, am invitat-o pe doamna președintă Maia Sandu să dezbatem în spirit european și occidental și pentru a găsi cele mai bune soluții pentru Republica Moldova și oamenii săi, de acasă și din diasporă. Eu sunt aici, din respect pentru cetățeni. Am fi avut o dezbatere între doi oameni care au adus Moldova pe calea europeană, cale care trebuie să fie strâns legată de democrația reală, iar aceasta înseamnă dialog, dezbatere și colaborare, inclusiv între guvernare și opoziție, atunci când primează interesul național.

Am fi identificat soluții reale pentru oamenii reali, precum cele propuse deja:

Privind alocațiile pentru toți copiii țării, venituri decente, pensii și salarii peste minimul de existență, măsuri de reformă în justiție, de combatere a corupției și criminalității, măsuri de securitate personală, colectivă și națională, măsuri de sprijin pentru investitorii autohtoni și străini, creatorii de locuri de muncă bine plătite, aici, acasă.

Totodată, oamenii trebuie să știe ce îi așteaptă în viitor în condițiile în care în ultimii ani viața le e din ce în ce mai grea, veniturile le-au scăzut, prețurile la alimente, bunuri și servicii au crescut, nivelul sărăciei absolute a atins cifre record, numărul celor care au plecat în ultimii ani, inclusiv tineriii a depășit 220 de mii de oameni, criminalitatea și mortalitatea cresc, iar natalitatea e din ce în ce mai joasă.

În condițiile în care aproximativ 80 la sută dintre moldoveni nu mai au încredere în instituțiile statului și consideră că alegerile vor fi fraudate, iar aproape 70 la sută consideră că justiția nu a fost reformată, doar și-a schimbat stăpânul, fiind preluată sub control de actualii guvernanți, la fel ca și schemele de contrabandă, cele cu gaz, electricitate, metal, cereale etc, cetățenii au dreptul să cunoască ce a făcut președintele în ultimii 4 ani pentru ei. Cetățenii noștri merită un președinte care nu se teme de dezbateri și care nu se ascunde de oameni! Cetățenii noștri merită un președinte ce le va respecta și duce la îndeplinire și voința democratic exprimată la referendum.

Împreună cu zeci de mii de oameni am strâns peste 405 000 de semnături în vederea alegerii președintelui de către întreg poporul și reducerii numărului de deputați în parlament până la 71.

Ca urmare a muncii noastre azi ne putem alege președintele prin votul tuturor cetățenilor.

Din păcate însă, clasa politică moldovenească refuză să pună în aplicare voința populară cu privire la reducerea numărului de deputați exprimată nu doar de cei peste 405 000 de semnatari, dar și de cei 73% de cetățeni care acum 5 ani, în cadrul referendumului au votat pentru reducerea numărului de deputați până la 61. Chiar dacă Curtea Constituțională a validat referendumul, Plahotniuc, Dodon, Șor și, din păcate, și Maia Sandu cu majoritatea sa parlamentară au ignorat voința oamenilor, fiecare dintre ei convertind referendumul într-un mijloc de propagandă și PR politic, refuzând să facă curățenie în cea mai compromisă și ineficientă instituție a statului, Parlamentul.

Așadar, cer președintei Sandu și majorității sale parlamentare să se întrunească în ședință extraordinară a Parlamentului în care să pună în aplicare rezultatele referendumului, voința exprimată de peste 73% dintre cetățeni și să reducă conform acesteia numărul de deputați, de la 101, la 61.

Democrație înseamnă să respecți voința majorității într-un plebiscit, nu interesul guvernanților, de ieri, azi sau mâine.

Avem nevoie de un Parlament mai eficient, mai responsabil și mai aproape de nevoile reale ale poporului.
Pentru realizarea voinței poporului este necesar un simplu proiect de lege care poate fi propus de Maia Sandu sau de colegii ei din PAS și votat în parlament.

Totodată, având în vedere că în câteva zile vom sărbători Ziua Independenței, vin și cu inițiativa care reprezintă recunoștința noastră față de toți eroii căzuți și cei vii din timpul războiului moldo-rus din 1992, atunci când sângele soldaților noștri a fost vărsat pentru independența și suveranitatea țării noastre.

Cu această ocazie, cer guvernării ca familiile urmașilor, precum și eroii rămași în viață, care au luptat pe malul Nistrului, să primească o alocație echivalentă cu un salariu de parlamentar. Independența de azi a țării li se datorează lor, iar cei aflați astăzi în fotoliile confortabile din clădirea de peste drum au legitimații, salarii grase, mașini de serviciu și locuințe gratuite datorită eroilor care, în ’92, au luptat până la moarte pentru acest petic de pământ. Nu am așteptări de la partidele lui Dodon și Șor, exponenți ai intereselor rusești în Moldova, cu care voi, guvernanții, ați ales să cochetați și să mimați lupta de dragul interesului politic, în detrimentul dreptății.

Nu mai mimați lupta cu exponenții intereselor străine. Faceți ordine în țară. Puneți în aplicare legea și intresul public.

Dragă Maia, aceste inițiative nu sunt ultimele propuneri și solicitări. Având în vedere că astăzi nu ai ieșit în fața oamenilor, săptămâna viitoare te invit la o dezbatere pe rețelele sociale, acolo unde te-ai promovat și unde ai cules voturi, iar astăzi primești laude de la trollii partidului, majoritatea fiind profile cu flori și animale în loc de chipuri”, este declarația lui Andrei Năstase.

Total
0
Shares
Total
0
Share