Mită pentru funcționarii Consiliului Concurenței: PA confirmă existența dosarului, iar Natalia Morari ”îl roagă” pe Dumitru Alaiba să distribuie știrea

Funcționarii Consiliului Concurenței sunt acuzați că ar fi cerut mită de la compania Sumitomo (SE Bordnetze SRL), unul dintre cei mai mari investitori din Republica Moldova. Informația a fost dezvăluită de Natalia Morari, candidat anunțat la alegerile prezidențiale din octombrie 2024, iar Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat-o pentru BANI.MD

”Domnule Alaiba, rog să faceți share la această știre! Și da, acest lucru demonstrează încă o dată că informațiile mele sunt fundamentate pe fapte reale, nu pe simple vorbe aruncate în vânt. Cazul Sumitomo scoate la iveală adevărata față a actualei guvernări – corupția este omniprezentă, iar cei aflați la putere preferă să ignore realitatea”, este reacția Nataliei Morari după apariția știrii.

Potrivit sursei citate, Procuratura Anticorupție a precizat că investigația a fost inițiată de Centrul Național Anticorupție (CNA) pe 6 iunie 2022, pe baza unor materiale care sugerează acțiuni ilegale comise de funcționari din cadrul Consiliului Concurenței în legătură cu SE Bordnetze SRL.

„În data de 6 iunie 2022, organul de urmărire penală al Centrului Național Anticorupție s-a autosesizat în baza materialelor acumulate, cu privire la acțiunile pretins ilegale comise de persoane cu funcție de demnitate publică din cadrul Consiliului Concurenței, în raport cu SE ”Bordnetze” SRL. În rezultat, la 04.10.2022, în urma examinării materialelor acumulate în cadrul procesului penal, de către organul de urmărire penală al CNA, a fost începută urmărirea penală, în temeiul unei bănuieli rezonabile privind comiterea infracțiunii de corupere pasivă, prevăzute de art.324 din Codul penal. Actualmente, cauza penală se află în exercitarea Procuraturii Anticorupție și urmărirea penală este în curs de desfășurare”, se arată în răspunsul PA.

Mita de 400 de mii de euro ar fi fost solicitată în contextul unui caz din 2022, când Consiliul Concurenței a emis o decizie prin care a constatat că SE Bordnetze SRL a beneficiat de un ajutor de stat considerat ilegal, oferit de Primăria Orhei și întreprinderea municipală Servicii Comunal-Locative Orhei, sub forma unei scutiri de la plata chiriei pentru o uzină.

Atunci când Natalia Morari a dezvăluit informația despre mită și intenția companiei de a pleca din Moldova, Dumitru Alaiba, ministrul Economiei, a acuzat-o de răspândirea de fake news.

Deși a declinat informația, președintele Consiliului Concurenței, Alexei Gherțescu, un apropiat al lui Dumitru Alaiba, a declarat că speră ca investigația să fie dusă la capăt de CNA și a subliniat deschiderea totală din partea sa și a instituției pentru a colabora cu autoritățile în acest caz.

Total
0
Shares
Total
0
Share