Natalia Morari acuză guvernarea de corupție masivă sub paravanul integrării europene: „În Moldova s-a format o adevărată comunitate criminală condusă de Maia Sandu”

Natalia Morari, candidat anunțat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024, a lansat un atac frontal împotriva actualei guvernări, acuzând-o de corupție și abuz de putere la cel mai înalt nivel. Morari a afirmat că sub paravanul integrării europene, guvernarea condusă de Maia Sandu a dezvoltat o rețea vastă de corupție și extorcare, în detrimentul investitorilor străini și al cetățenilor moldoveni.

„Cei care ne conduc sunt la fel de corupți ca și predecesorii lor, doar că actualii sunt mai finuți și se mai și ascund sub paravanul integrării europene”, a declarat Morari, referindu-se la recentele acuzații de corupție aduse împotriva unor funcționari ai Consiliului Concurenței, care ar fi solicitat mită de la compania internațională Sumitomo. Potrivit Procuraturii Anticorupție, ancheta a fost inițiată de Centrul Național Anticorupție (CNA) încă de anul trecut, pe baza unor probe care sugerează acțiuni ilegale comise de funcționari publici în legătură cu această companie.

Morari a adresat acuzații directe ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, și altor membri ai guvernării, inclusiv președintelui Maia Sandu, acuzându-i de implicare directă sau de complicitate prin inacțiune la aceste practici corupte. „Dumneavoastră, domnule Alaiba, vorbiți de fake și minciuni, dar eu repet știrea venită de la Procuratură”, a afirmat ea, citând dintr-un comunicat oficial al Procuraturii Anticorupție, care confirmă deschiderea unei anchete penale în cazul Sumitomo.

Candidata la prezidențiale a extins acuzațiile, sugerând că scandalul Sumitomo este doar „vârful aisbergului” și că sub guvernarea Sandu, Moldova a devenit o „Comunitate Criminală Organizată”. Morari a afirmat că grupuri de interese controlate de persoane apropiate președintelui Sandu – printre care nume precum Andrei Spînu și Igor Grosu – sunt implicate în practici sistematice de extorcare și șantaj, care au dus la plecarea investitorilor străini din țară, printre care British American Tobacco și Revolut.

„În Moldova s-a format o adevărată comunitate criminală condusă de Maia Sandu. Aceasta nu este o exagerare și nici o hiperbolă, acestea sunt realitățile noastre de zi cu zi”, a declarat Natalia Morari. Ea a subliniat că guvernul folosește puterea de stat ca pe un „instrument de îmbogățire”, iar președintele Sandu se află „în vârful unei piramide criminale”.

Morari a continuat atacul, acuzând-o pe Maia Sandu că ar fi tăcut în fața probelor clare de corupție în scandalul Sumitomo și că ar fi ales să protejeze membri corupți ai guvernului pentru a menține controlul asupra puterii. „Maia Sandu persistă în tăcerea sa, nevăzând și neauzind indignarea din toate părțile”, a adăugat Morari.

În încheiere, Natalia Morari a sugerat că președintele Sandu va încerca să protejeze miniștrii implicați în scandal până în ultimul moment, pentru a evita destabilizarea guvernării sale înainte de alegerile din octombrie. „Sandu va încerca până în ultimul moment să-l apere și să ignore cererile de demisie ale lui Alaiba”, a prezis Morari, adăugând că această strategie ar putea slăbi controlul guvernului asupra aparatului de stat.

Președinția nu a publicat vreo reacție, iar la presa fără bulină galbenă nu răspunde.

Total
0
Shares
Total
0
Share