Șeful statului nu are cum să stea deoparte și să nu se implice în rezolvarea problemei gazelor, spune Tudor Ulianovschi

Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe

„Dacă aș fi fost președintele Republicii Moldova, m-aș fi implicat direct în soluționarea problemei privind asigurarea țării cu gaze naturale. Mai mult, aș fi negociat și cu dracul, ca să aduc în Moldova gaze la preț accesibil, pentru toți cetățenii.” Declarațiile au fost făcute de potențialul candidat la Președinție, Tudor Ulianovschi, în cadrul emisiunii „Moldova LIVE”, de la postul Exclusiv TV, moderată de jurnalista Oxana Bodnar.

Potrivit lui Tudor Ulianovschi, subiectul legat de gazele naturale ține mai mult de politică, decât de economie.

„Dacă aș fi fost președintele Republicii Moldova, cu siguranță, m-aș fi implicat direct. Și asta deoarece este o chestiune, în primul rând, politică, nu doar financiară și tehnică. Știm foarte bine că reprezentanți din conducerea Federației Ruse utilizează exportul de gaze ca armă politică împotriva Republicii Moldova și drept un instrument de manipulare, să nu fim naivi și să credem altfel. Contractul nu este semnat pentru cinci ani, cum ar trebui, ci pentru un an. Prin urmare, în fiecare an, trebuie să negociezi. Șeful statului nu are cum să stea deoparte și să nu se implice în rezolvarea unei astfel de probleme. Eu aș fi negociat și cu dracul, ca să aduc în Moldova gaz mai ieftin, pentru ca oamenii să rămână cu mai mulți bani în buzunare, după ce achită facturile”, a mai menționat Tudor Ulianovschi.

Fostul ministru de Externe mai spune că negocierile privind asigurarea Republicii Moldova cu gaze trebuie să fie transparente, în interesele țării și ale cetățenilor.

„Modul în care a fost negociat actualul acord privind achiziționarea gazelor nu a fost unul transparent. În calitate de jurist, vă spun că este nevoie de avizul a cinci ministere, participarea experților Ministerului Justiției, Finanțelor, de Externe ș.a. Deci, procedura a fost, cu siguranță, viciată. În al treilea rând, guvernarea a spus că țara noastră nu mai cumpără gaz din Federația Rusă. În realitate, însă, gazele sunt din Rusia, dar au fost cumpărate, prin intermediari, mai scump. Cu siguranță, vom afla cine și de unde a cumpărat gaz și de ce îl achităm mult mai scump”, a adăugat diplomatul.

Potențialul candidat la președinție insistă aspra ideii potrivit căreia Moldova ar putea importa gaze naturale mult mai ieftine din Qatar, dacă ar negocia cu emirul acestei țări, dar și cu Turcia, care să permită tranzitul. De asemenea, Tudor Ulianovschi a reiterat că, după alegerile prezidențiale, tarifele pentru gaze vor fi majorate.

Total
0
Shares
Total
0
Share