Fost președinte al Bundestagului Germaniei: ”Integrarea Moldovei în UE reprezintă un obiectiv strategic”

Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană este atât în interesul strategic al țării, precum și în interesul Uniunii, a opiniat Prof. Dr. Norbert Lammert, ex-președintele Bundestagului german și actual președinte al Fundației Konrad Adenauer. Într-un interviu pentru IPN, Norbert Lammert a subliniat că decizia de a susține sau nu acest proces de integrare și, dacă da, în ce mod, va fi luată la Chișinău, nu la Bruxelles sau Berlin.

Întrebat cum este văzută Republica Moldova, ca o țară care are toate șansele de aderare sau ca o țară care mai are nevoie de pregătire, Norbert Lammert a menționat că Republica Moldova are șansele să acceadă în Uniunea Europeană și, totodată, trebuie să întrunească toate condițiile necesare pentru aderare.

Criteriile de la Copenhaga explică clar condițiile în care o țară poate deveni membră a Uniunii Europene. Odată ce acestea au fost acceptate pe fond, urmează dovada conformității cu reglementările europene existente și, acolo unde este necesar, o dezvoltare în continuare a structurilor naționale. „Mai presus de toate, este vorba despre sistemul funcțional de separare a puterilor, independența sistemului judiciar, lupta consecventă împotriva corupțieiˮ, a precizat ex-președintele Bundestagului german.

”Împărtășim obiectivul actualei guvernări de a merge pe calea europeană, deoarece considerăm că acest lucru este atât în interesul european, cât și în interesul acestei țări și încercăm să contribuim la realizarea pașilor care urmează să fie făcuți în acest sens. Dar subliniez încă o data că luarea acestei decizii, precum și tempoul și consecutivitatea rezolvării problemelor care derivă din luarea acestei decizii nu ține de competența noastră, ci este prerogativa Guvernului și Parlamentului acestei țări, iar o condiție prealabilă esențială pentru aceasta vor fi cu siguranță rezultatele referendumului de la sfârșitul lunii octombrieˮ, a declarat Norbert Lammert.

Întrebat dacă, odată cu intrarea Republicii Moldova în UE, s-ar putea schimba cumva starea de lucruri în interiorul Uniunii și cum vor fi relațiile bilaterale moldo-germane după aderare, Norbert Lammert aținut să sublinieze că relațiile prietenoase dintre state pot exista și fără ca ele să aibă statutul de membru al Uniunii Europene, un exemplu elocvent în acest sens fiind Marea Britanie „Ceea ce contează este dacă abordăm împreună provocările comune sau fiecare țară o face singură, cu propriile resurse, uneori poate în concurență una cu cealaltăˮ, a mai spus Norbert Lammert.

Total
0
Shares
Total
0
Share