Lifestyle

A fost destructurată cea mai mare rețea de crimă organizată din Europa: 1000 de traficanți sunt arestați

Pinterest LinkedIn Tumblr

Anchetatorii au destructurat cea mai mare rețea criminală din Europa. Aproape 1.000 de suspecți au fost arestați într-o operațiune de amploare. Poliția din mai multe țări europene a penetrat un sistem de comunicații criptat, folosit de organizațiile care se ocupau cu trafic de droguri, extorcare de fonduri, șantaj și răpiri, dezvăluie Bild.

Droguri și bani, arme și camere de tortură. Asta au găsit polițiștii din Germania, Marea Britanie, Franța și Olanda, alături de membri Europol, în momentul descinderilor.

Unii dintre traficanți au fost ridicați în pielea goală din propria sufragerie și duși după gratii, arată imaginile publicate de presa germană.

În ultimele luni au fost interceptate şi descifrate, în timp real, “peste 100 de milioane de mesaje transmise intre infractori din toată lumea, printr-o reţea secretă de comunicaţii criptate, denumită EncroChat.

Nikki Holland, de la National Crime Agency: “Echipa mea a descris penetrarea sistemului criptat drept echivalentul spargerii Codului Enigma, din al Doilea Război Mondial. A fost ca şi când am fi avut agenţi infiltraţi în fiecare organizaţie criminală majoră din Regatul Unit, unde puteam urmări tot ce fac infractorii”.

Interceptările au luat sfârşit la jumătatea lui iunie, după ce reţeaua a sesizat, conform unui mesaj de “alertă” adresat celor circa 60.000 de utilizatori, că a fost “infiltrată în mod ilegal” de “entităţi guvernamentale”. Iar clienţii au fost sfătuiţi să se debaraseze “imediat” de telefoanele criptate pe care le foloseau.

Folosirea telefoanelor criptate de către indivizi având legături cu crima organizată a fost detectată pentru prima dată în Franţa, în 2017.

De atunci, operaţiunea, care a inclus şi Europolul, a devenit internaţională. După decodarea mesajelor criptate, au fost posibile peste 1.000 de arestări pe întreg continentul. De asemenea poliţiştii au capturat peste două tone de droguri, zeci de arme şi zeci de milioane de euro, bani suspectați că provin din activităţi de crimă organizată.

Potrivit autoritatilor olandeze, prin infiltrarea în reţeaua EncroChat s-a reuşit prevenirea a “zeci de fapte criminale violente”, inclusiv răpiri, crime şi agresiuni cu arme de foc.

Bilanțul descinderilor, conform National Crime Agency, din Marea Britanie:

  • Peste 60.000.000 de euro, în numerar;
  • 77 de arme de foc, inclusiv o pușcă de asalt AK47, mitraliere, patru grenade și muniție;
  • Peste două tone de droguri;
  • Peste 28 de milioane de pastile Etizolam;
  • 55 de mașini și 73 de ceasuri de lux;
  • 946 de arestări, conform presei germane.
loading...

Comments are closed.