Alte știri

Acces la servicii de electrocardiografie pentru locuitorii a trei sate din nordul ţării

Pinterest LinkedIn Tumblr

Reprezentanţii Serviciului de monitorizare a proiectelor investiţionale din cadrul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) au efectuat, săptămâna curentă, o vizită la Centrul de Sănătate Parcani din raionul Soroca pentru a verifica modul de realizare a proiectului privind dotarea instituţiei cu dispozitive medicale destinate prevenirii maladiilor cardiovasculare.

Potrivit proiectului, CS Parcani a achiziţionat două electrocardiografe în baza contractului de finanţare în valoare de 55 de mii de lei, semnat în anul 2018 cu CNAM. Banii au fost alocaţi din fondul de dezvoltare şi modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale al companiei.

Dacă până la implementarea proiectului pacienţii erau nevoiţi să se deplaseze în alte instituţii medicale pentru a beneficia de investigaţii electrocardiografice, în prezent, cei cca 2400 de locuitori ai satelor Parcani, Redi-Cereşnovăţ şi Voloave au acces la aceste servicii prestate aproape de casă.

În urma vizitei la faţa locului, experţii CNAM au constatat că cele două aparate achiziţionate sunt funcţionale. Unul este amplasat în CS Parcani, iar celălalt este utilizat în cadrul Oficiului Medicilor de Familie Voloave, aflat în subordinea CS Parcani.

Potrivit datelor prezentate de administraţia instituţiei medicale, în anul 2019, la CS Parcani au fost efectuate aproape 400 de investigaţii la acest aparat, iar în prima jumătate a anului curent – peste 100. În acelaşi timp, la OMF Voloave, electrocardiograful a fost folosit pe parcursul anului trecut în mai mult de 150 de cazuri, iar în primul semestru al acestui an – în aproape 60 de cazuri.

Din numărul total de pacienţi care au beneficiat anul trecut de servicii de electrocardiografie oferite de cele două instituţii, cca 40 de persoane au fost diagnosticate cu diverse patologii ale inimii.

Citește și: Au fost modificate tarifele pentru anumite servicii medicale. Unele investigații s-au ieftinit considerabil

loading...

Comments are closed.