Social

Activitatea fundației Open Dialog, care a făcut lobby pentru binomul PAS cu DA, va fi investigată la Bruxelles!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Europarlamentarul român, Andi Cristea, solicită anchetarea surselor de finanțare ale Fundaţiei ”Open Dialog”. Asta după ce jurnaliştii de la zeppelin.md au publicat o investigaţie, în care se aduc dovezi că mai mulţi oameni din anturajul liderului PPDA, Andrei Năstase, dar şi apropiaţii familiei interlopului Veaceaslav Platon au călătorit cu bilete cumpărate de organizaţia condusă de Ludmila Kozlowska, expulzată din UE.

Președintele Delegației la Comisia Parlamentară de Cooperare cu Republica Moldova din Parlamentul European, Andi Cristea a făcut aceste declaraţii într-un interviu pentru radio Europa Liberă, transmite Publika.

Având în vedere eforturile fundației de a apăra unul sau mai multe personaje controversate, cred că sunt necesare resurse semnificative pentru acest lucru, și, de asemenea, poate ar fi necesară o investigație la Bruxelles privind transparența finanțărilor fundației, precum și înregistrarea corectă a activităților de lobby, în registrul public”, a declarat Andi Cristea, deputat european.

Anterior şi deputaţii PDM s-au arătat îngrijoraţi de legăturile dintre Kozlowska şi liderii PAS şi PPDA şi au adresat scrisori către Serviciul de Informaţii şi Securitate, Centrul Naţional Anticorupţie, Ministerul de Externe, cel al Justiţiei, MAI şi Serviciul Prevenirii şi Combaterii Spălării Banilor prin care au cerut investigarea acestei situaţii. Autorii au solicitat să fie luate măsuri pentru evitarea oricăror daune interesului naţional al Republicii Moldova care pot fi aduse prin acţiunile Ludmilei Kozlowska şi fundaţia ei. ONG-ul polonez „Open Dialog” a făcut lobby în Europa pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase, dar și pentru raiderul nr.1 în CSI, Veaceslav Platon.

Anterior, Kozlowska a negat orice legătură cu Platon. În toamna anului trecut, publicaţia Financial Times a scris că organizația a finanțat deplasările liderilor PAS și PPDA la instituțiile europene. Serviciile poloneze leagă această organizaţie de numele oligarhului kazah Mukhtar Ablyazov,condamnat definitiv în 2013 de Înalta Curte de Justiţie de la Londra pentru escrocherii financiare. Mai mult, fratele Ludmilei Kozlowska, Piotr, principalul finanțator al ONG-ului, este proprietar al unei firme din Crimeea. Compania furnizează utilaje pentru submarine nucleare rusești.

loading...

Comments are closed.