Acuzat de trădare de țară, Poroșenko a fost lăsat să plece din Ucraina, după mai multe încercări eșuate

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, aflat sub investigație pentru acuzații de trădare de țară, a fost lăsat să părăsească Ucraina, trecând granița prin Polonia, pentru a participa la o conferință politică, a anunțat partidul său luni, 30 mai, citat de Reuters și Digi24.

„Petro Poroșenko a putut să plece în străinătate pentru a participa la Summit-ul și Congresul Partidului Popular European de la Rotterdam”, a anunțat Solidaritatea Europeană, partidul din care face parte fostul președinte ucrainean.

Poroșenko a fost, anterior, oprit de două ori din a părăsi țara, ratând inclusiv o întâlnire a Adunării Parlamentare a NATO la Vilnius. La a doua oprire, Poroșenko a amenințat cu „ruperea armistițiului politic” pe care îl are cu puterea de la Kiev pe timpul invaziei rușilor.

Poroşenko, preşedinte între 2014 şi 2019, conduce în prezent partidul Solidaritatea Europeană, a doua cea mai mare formaţiune din parlament, făcând parte din opoziţie.

Fostul președinte este investigat cu privire la finanțarea separatiștilor pro-ruși din Donbas prin vânzări ilegale de cărbune în 2014 și 2015. Predecesorul lui Zelenski neagă toate acuzațiile care i se aduc.

În ianuarie, un judecător ucrainean a respins o solicitare din partea procurorilor pentru arestarea preventivă a lui Poroșenko. Fostul șef de stat spune că investigația este „inventată” de adversarii săi politic.

În a doua zi a invaziei rusești în Ucraina, Poroșenko a putut fi văzut pe străzile Kiev-ului, spunând că este „pregătit să apere Ucraina cu arma în mână”.

 

 

 

Total
0
Shares
Total
0
Share