Externe

Administrația Biden: O recesiune în SUA nu este inevitabilă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen, a atenţionat, duminică, asupra faptului că o recesiune în SUA nu este „inevitabilă”, la câteva zile după o nouă creştere a ratei directoare a dobânzii pentru a contracara inflaţia, decizie ce stârneşte însă temeri asupra unei posibile contracţii economice, informează Digi24.ro

„Nu cred că o recesiune este inevitabilă”, a spus Janet Yellen la postul ABC News, citat de Agerpres, adăugând că se aşteaptă „ca economia să încetinească” în cadrul unei tranziţii către o „creştere lentă şi stabilă”.

Teama de recesiune se amplifică în SUA după decizia istorică de miercuri a băncii centrale de a creşte cu 0,75% rata dobânzii de referinţă.

„Preşedintele Băncii Centrale americane, Jerome Powell, a declarat că obiectivul său este de a reduce inflaţia menţinând în acelaşi timp o piaţă a muncii puternică. Aceasta cere talent şi şansă, dar cred că este posibil”, a mai spus Janet Yellen, care a descris drept „inacceptabil” actualul nivel al inflaţiei. „Este prioritatea preşedintelui Biden de a o reduce”, a subliniat ea.

Secretara Trezoreriei a susţinut că războiul din Ucraina ar fi una dintre cauzele creşterilor de preţuri la alimente şi carburanţi.

Jerome Powell, a asigurat, miercuri, că Banca Centrală nu încearcă să „inducă o recesiune”, ci să „readucă inflaţia la 2%” şi să conserve „o piaţă a muncii solidă”.

Prognoza Băncii Centrale indică o inflaţie de 5,2% anul acesta, faţă de 4,3% cât era estimarea făcută în martie, şi o creştere economică în SUA de numai 1,7%, în scădere faţă de ultima estimare de 2,8%.

Un fost secretar american al Trezoreriei, Larry Summers, crede, la rândul său, că ipoteza intrării economiei americane în recesiune până la sfârşitul anului este cea mai probabilă.

Janet Yellen speră, însă, că un asemenea scenariu nu se va concretiza, mizând pe menţinerea unui nivel ridicat al cheltuielilor pentru consum. „Este clar că majoritatea consumatorilor – chiar şi gospodăriile cu veniturile cele mai mici – dispun în continuare de economii care pot funcţiona ca un tampon şi care le vor permite să continue să cheltuie”, a argumentat secretara Trezoreriei SUA.

 

loading...

Comments are closed.