Adunarea Generală a ONU a votat în majoritate pentru o ”încetare a focului” în Gaza

Preluând locul Consiliului de Securitate paralizat, Adunarea Generală a ONU a cerut marți, cu o majoritate covârșitoare, „o încetare imediată a focului” în Gaza, într-un text fără caracter obligatoriu menit să pună presiune asupra Israelului și a aliatului său american, potrivit AFP.

Rezoluția a fost adoptată cu 153 de voturi pentru, 10 împotrivă (inclusiv Israelul și Statele Unite) și 23 de abțineri din cele 193 de state membre.

Formularea acestei rezoluții, care a fost adoptată acum, include:

Apel la o încetare imediată a focului umanitar;

Solicitarea ca toate părțile să respecte obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional – în special în ceea ce privește protecția civililor;
o cerere de eliberare imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor, precum și asigurarea accesului umanitar.

Un amendament al SUA care urmărea să adauge o condamnare a „abominabilelor atacuri teroriste ale Hamas” din 7 octombrie a fost respins.

„De ce este atât de dificil să spunem fără echivoc că uciderea bebelușilor și împușcarea părinților în fața copiilor lor este oribilă”, a declarat ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield.

Înainte de vot, omologul său israelian Gilad Erdan a denunțat rezoluția ca fiind „ipocrită”.

„A venit timpul să aruncăm vina asupra celor care o merită, monștrii din Hamas”, a insistat el, susținând că o încetare a focului nu ar face decât să întărească mișcarea islamistă.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat marți că Israelul își pierde sprijinul din cauza bombardamentelor „fără discernământ” din Gaza și că Benjamin Netanyahu ar trebui să se schimbe, expunând o nouă fisură în relațiile cu premierul izraelian, scrie și Reuters.

Comentariile lui Biden, făcute în fața donatorilor pentru campania sa de realegere din 2024, au fost cele mai critice de până acum la adresa modului în care Netanyahu a gestionat războiul Israelului din Gaza. Ele reprezintă un contrast puternic cu îmbrățișarea sa literală și politică a liderului israelian la câteva zile după atacul militanților Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Total
0
Shares
Total
0
Share