Alte știri

Agricultorii îl contrazic pe Igor Grosu: Moldova este asigurată în totalitate cu produse cerealiere și oleaginoase

Pinterest LinkedIn Tumblr

Producția globală de produse cerealiere și oleaginoase din Republica Moldova asigură în totalitate piața internă de panificație și agroindustrială, iar interzicerea exporturilor nu este oportună, este reacția agricultorilor, după ce Igor Grosu, președintele interimar al PAS, a solicitat Guvernului să stopeze orice export de grâu din Rezerva de Stat.

Contactați de Telegraph.md, reprezentanții agricultorilor susțin că pe piața internă se consumă doar 20-30% din producția anuală de cereale și oleaginoase, iar 70-80% din recoltă este pentru export, fiind semnate relații comerciale cu partenerii externi.

Ce ține de grâul din Rezerva de Stat, reprezentanții agricultorilor susțin că nimeni nu a intrat în esența acestei probleme, dar s-a optat pe politizarea ei, fapt ce a dus la perturbarea exporturilor și la imposibilitatea onorării contractelor de livrare către clienți. Totuși, spun aceștia, licitația privind înstrăinarea grâului din Rezerva de Stat urma să fie mai transparentă, dar aceasta a fost necesară din motivul că stocurile trebuie să fie reîmprospătate periodic.

Nu în ultimul rând, producătorii agricoli din țara noastră susțin că Executivul riscă să fie sancționat dacă va interzice exportul de grâu, după cum cere politicul. Or, la moment există deja o procedură pe rolul Curții de Arbitraj de la Stockholm, iar Guvernul riscă să achite primele despăgubiri în sumă de cel puțin 1,5 mln. de €.

”Grâul țării trebuie să rămână în țară și trebuie folosit pentru a nu jecmăni și umili oamenii. Imaginați-vă cum familiile, cu trei-patru copii, care zilnic consumă câte 2-3 pâini, au mers astăzi la magazin și au văzut surpriza. Domnule Ciocoi, aveți timp la dispoziție să convocați Guvernul și foarte repede să interziceți exportul de grâu din rezerva de stat”, a spus Igor Grosu într-o conferință de presă.

loading...

Comments are closed.