Alexandr Slusari, reacție dură la declarația lui Mihai Popșoi despre Aeroportul Chișinău: ”Securitatea statului nu poate fi concesionată”

Directorul executiv al Asociației ”Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari a venit cu o reacție dură la declarația vicepreședintelui Parlamentului, Mihai Popșoi, despre concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, informează telegraph.md

Mai exact, Slusari aduce un șir de critici, afirmând că autoritățile gestionează prost Aeroportul, de aceea și s-ar dori concesionarea lui.

Mihai Popșoi: Aeroportul Chișinău trebuie concesionat

Plus, Slusari compară o posibilă concesionare cu situația de la Portul Giurgiulești aflat în gestiunea BERD, spunând că în acest caz statul nu are nimic de câștigat, ci doar de pierdut.

Mai mult de atât, potrivit lui Slusari, în cazul concesionării Aeroportul se pune în joc securitatea statului.

”A apărut un haos în Aeroport, chiar dacă numărul de zboruri s-a redus semnificativ. Imediat după asta urmează declarația unui fruntași al partidului de guvernare despre necesitatea concesiunii Aeroportului. Având mică experiență politică, nu mai cred în coincidență.

Este un cântec vechi despre statul-proprietar prost, care au cântat în 2013 și Lazar cu Leancă. Este multă demagogie în asemenea abordare. În cel mai bun caz este o incompetență. Cel mai rău caz acum se află în judecată, fie și cu multă întârziere.

Dacă se compară un obiect de infrastructură critică cu o fabrică de cărămidă și se afirmă că statul nu poate administra nici măcar acest obiect strategic, atunci apare mare-mare întrebare la cei, care gestionează acest stat.

Sunt absolut convins că securitatea statului în contextul actual geopolitic nu poate fi concesionată. Avem exemplu cu Portul Internațional Giurgiulești. Propun să iasă autoritățile cu analiza impactului concesiunii infrastructurii portuare. Să vedem ce a câștigat statul în forma de impozite sau ce au câștigat producătorii autohtoni. În realitatea Portul a fost transformat într-o zona semi-offshor, care aduce venituri enorme unui grup îngust al companiilor transnaționale.

Patru luni sunt implicat în activitatea unei întreprinderii strategice Energocom, care asigură la moment securitatea energetică a țării. Doamne ferește, dacă aceasta compania acum era privată. Cu toată responsabilitate vă spun că în situația actuală interesele comerciale în sectorul energetic și obiectivul ce ține de securitatea energetică cu prețuri accesibile la gaz și energia electrică, sunt două lucruri absolut diferite. Rămân cu multe rezerve față de unele aspecte de activitate ale Energocomului, mai ales cele din anul trecut, dar vreau să vă spun că statul în prezent poate gestiona și gestionează relativ eficient această întreprindere.

Domnilor guvernanți, nu vă jucați în situația unui război la prag în liberalism economic absolut. Mai ales că acesta tot mai mult arată ca un paravan pentru incompetență în gestionare a treburilor publice în mai multe domenii”, scrie Alexandr Slusari.

Amintim că vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi a declarat în cadrul emisiunii ”Rezoomat” că Aeroportul Chișinău trebuie concesionat.

Potrivit lui, în statele UE nu se practică administrarea aeroportului de către stat.

Total
0
Shares
Total
0
Share